HCDPC Rayna Gateva 
Присъедини се към нас в  Facebook Български | Join us 

HCDPC Rayna Gateva


Address ul. Dorostol, municipaliry Ruse, region Ruse Email
Website http://milostiv.org/232 Phone 082/845 807; 082/ 845 289
DirectorKlara Lakova See on the map bgmaps.com
Capacity25
Information

За нас

Днес в ДОВДЛРГ “Райна Гатева” гр. Русе се отглеждат и въпитават момичета и момчета на възраст от седем до деветнадесет години. Това са сираци, полусираци, с декларация за отказ, на болни родители и на родители в затвора, на социално слаби семейства и на деца под полицейска закрила. Всички са настанени със заповеди на ОСП, отдел “закрила на детето” или със съдебно решение.

В дома се работи на екипен принцип от девет възпитатели, психолог и директор. Основният принцип на работа е груповият. Особено внимание се отделя на индивидуалната работа с всяко дете – за подпомагане, за съвет, за приятелски разговор и др. За постигане на по-добри резултати редовно се осъществяват срещи-разговори с родители, близки, роднини и учители на децата. Възпитаниците са разделени на четири групи - по две във всеки сектор. Всеки сектор е на отделен етаж, където пространството е така, че условията максимално да се приближават до тези в семейството – спални, стая за подготовка на уроците, дневна и сервизни помещения. В свободното си време децата имат възможност да участват в различни групови и индивидуални занимания в Дома – работа и игри в компютърния кът.

В течение на цялата година и в настоящия момент възпитаниците на Дома поддържат приятелство с учениците от МГ “Баба Тонка”, СОУ за европейски езици, както и с младежкия “Червен кръст”. Взаимно си гостуват по празници, организират се състезания по различни видове спорт, участват в благотворителни акции. Тези контакти им дават сигурност и увереност в собствените им възможности, помагат им да усетят, че те с нищо не са по-различни от връстниците си, които живеят в семейства.

Райна Гатева

През есента на 1930 година Райна Гатева предоставя на Православното християнско братство “св.Иван Рилски” при църквата “Успение Пр. Богородици” едноетажната си къща за безплатна трапезария на бедните ученици от училищата “Братя Миладинови” и “Стефан Караджа”, а три години по-късно се открива и сиропиталището “Св.Иван Рилски”. В него се приемат от три до петнадесет годишна възраст сирачета и бедни деца. В десетгодишния отчет на “Съюза за защита на русенското дете”, основан през 1926 год. Начело с тогаващния русенски окръжен управител Борис Димев, четем “дължим особена признателност на г-жа Райна Гатева за подарената от нея къща и двор 1600 кв.м. на стойност 400 000 лв. за сиропиталището и безплатното й участие в основаването му като директорка”. В началото Райна Гатева отглежда, възпитава и обучава децата без помощен персонал. Кани жени от братството и квартала на чай, за да ги включи в отглеждането на децата. Те готвят, перат, шият дрешки, устройват благотворителни вечеринки и томболи, събират заедно с децата помощи за сиропиталището.
External links for more information
Map


Last update on 22.08.2015


Copyright © 2011-2019 milostiv.org