Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци и дарители вече 25 години помагат на изоставени деца

16.02.2014

Доброволци и дарители вече 25 години помагат на изоставени деца Доброволци и дарители вече 25 години заедно помагат на изоставени деца. Сред тях са един мъж от социален дом, който става докторант, и една 85-годишна жена, която дава пенсията си на сираци.

20 години от живота на Димитър Богданов минават в дом за сираци. Изоставен е още като бебе. „Аз си спомням за първите маратонки, за първите дрехи, за първите играчки, за всички подаръци, които са най-дребните”, признава той.
Обича да се връща в дома, където е израснал. Там среща и съпругата си Минка, с която имат син и дъщеря. Обещават си да им осигурят по-добър живот.

„Митко е един от първите студенти в нашата система, той подкрепи след него доста много деца, че не е толкова страшно да продължат образованието си”, разказа директорът на пловдивския дом „Олга Скобелева” Стамена Стоянова.

Димитър успешно завършва магистратура по начална педагогика, а в момента следва докторантура по специалността. Зад гърба му стои подкрепата на фонд, който поощрява изоставени деца. „Аз получавах финансова подкрепа, може би това, че съм останал в дома, ме е направило по-силен, научиха ме да се боря, да изляза, да се справя и да стана нормален човек, като всеки останал”, смята Димитър.

Сдружението е създадено преди четвърт век. Оттогава досега е помогнало на над 400 000 деца, раздадени са над 115 тона обувки, дрехи и играчки.

Сред дарителските акции на обществен фонд „Детство" са средства за лечение в чужбина на 500 деца, продължителна материална подкрепа за 3557 деца и топъл обяд в продължение на година за 100 000 деца.

„Усмивките на децата и грейналите очи! Когато им направиш нещо добро, те винаги го чувстват, усещат го. И тази протегната ръка, тази лъчезарност винаги се връща”, казва представителят на обществения фонд Бойка Георгиева.

Фондът е подкрепен от десетки доброволци и дарители. Сред тях е Люба Въжарова, която години наред всеки месец заделя по 50 лв. от пенсията си за децата. „Аз обичам сираците, много! Защото и аз съм сирак, но имах късмета да живея с много добра втора майка и просто чувствах, че трябва да помогна! Нямах много възможност, но това, което можех, направих”, разказва възрастната жена.

Най-голямата мечта на всички от сдружението е един ден нито едно българско дете да няма нужда от тяхната помощ.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova