Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

За каузата да спасяваш човешки живот

17.02.2014

За каузата да спасяваш човешки животОтрядите на Планинската спасителна служба вадят затрупани от лавини хора, спасяват пострадали при наводнения и наранени от заметресения. Повечето от тях не получават заплащане за това - правят го доброволно. В България тези хора са над 600. Репортаж на Ева Костова и оператора Станислав Илиев-Станчо.


Часът е 11:30, а това е вече деветият подаден сигнал в Планинската спасителна служба в Банско. Минути по-късно спасителите са при пострадалия скиор. Оказали са му първа помощ и го водят в базата.


От началото на сезона случаите в Банско са над 800. Контузиите по пистите обаче съвсем не са единственото занимание на планинските спасители. Тези момчета спасяват човешки животи, поставяйки собствените си в риск. Взели са решение да живеят така - наричат го "нормално". Издирват изчезнали в планината хора и затрупани от лавина скиори. Изпадат в ситуации, в които никой от нас не би искал да бъде.


Петър е спасител от 30 години. Дори не помни на колко хора е помогнал. Получава около 700 лева на месец. В неговото положение са още 42 спасители. Останалите 600 са доброволци.


Ивайло е един тези доброволци. Поучава заплащане само през зимата. Лятото работи в автомивка в Банско, но при получен сигнал, оставя работа си и тръгва. И тъй като закон за доброволческия труд в България няма, дали Ивайло ще отиде в планината, за да помогне на поредния пострадал, зависи от работодателя му. Доскоро държавата е позволявала на момчета като него да отсъстват от работа 5 дни годишно, но вече не е така, обяснават от Червения кръст.


Не всички бази обаче разполагат с добра и съвременна техника. На места спасителите дори сами осигуряват екипировката си. Друг проблем е липсата на хеликоптер. Разчита се единствено на правителствения. Разрешението за ползването му обаче, отнема часове.


На тръгване от Банско, срещаме Крис. Пенсиониранато куче-спасител на базата. През годините е намерило десетки изгубени и затрупани от лавини хора. Сега наблюдава отстрани как това вършат останалите 23 специално обучени кучета.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova