Мобилни екипи помагат на бездомниците в София | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Мобилни екипи помагат на бездомниците в София

28.02.2014

Мобилни екипи помагат на бездомниците в СофияМобилни екипи на Българския червен кръст и Столична община ще се грижат за нуждите на бездомните хора, живеещи на територията на три централни района в София - „Лозенец", „Триадица" и „Оборище". Инициативата е разработена по френския модел „Социална бърза помощ" и се финансира от посолството на Франция у нас.

Според председателя на БЧК Христо Григоров загубата на работа и семейство, както и финансова измама, са сред основните причини голяма част от хората да останат на улицата.

По време на представянето на проекта кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че грижата за бездомниците в най-студените дни е приоритет на общината.

По думите на Христо Григоров мобилните екипи ще дежурят в три централни столични района и ще осигуряват социална- и здравна помощ на най-нуждаещите бездомници. Тези от тях, които не искат да бъдат транспортирани до кризисните центрове по време на зимните месеци, ще получат спални чували, допълни още Григоров: „Тези хора трябва да получат една морална подкрепа, социално подпомагане, медицински грижи и материална помощ. Като говоря за материална помощ - имам предвид храна, на тези, които искат да спят на улицата да им дадем спални чували".

Председателят на БЧК заяви, че в мобилните екипи задължително ще има парамедик, който ще осигурява първа долекарска помощ на нуждаещите се.

„Парамедикът е нещо, което е наложено в целия свят и ние ще го наложим в България, защото това е необходимо. Този парамедик ще се включи, за да оказва първата долекарска помощ, защото често пъти някои от тези хора са в безпомощно състояние и имат нужда от медицинска помощ", допълни Григоров.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че от появата на първия кризисен център през 2011-а година до този момент, близо 170 души са потърсили подслон по време на едни от най-студените дни в годината. Тя допълни още, че се надява френския проект да помогне да бездомниците да се върнат към нормалното си ежедневие.

„Надявам се, че моделът ще бъде разработен, така че не само да настаняваме хората да нощуват, а да можем да намерим начин, при който да помагаме на хората да се включат в реалния живот", добави столичният градоначалник.

Според статистиката към септември 2013 г. у нас са били регистрирани 1370 бездомни хора, като от тях 860 са ползвали социални услуги , а 26 - здравни.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info