Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Домът за деца в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастир

21.03.2014

Домът за деца в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастирДом „Надежда” за деца, лишени от родителски грижи, в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”, каза за Радио Фокус-Видин директорът на социалното заведение Емилия Григорова. Дарени са 90 буркана с плодово сладко и кутии с бонбони за всички деца от дома и преходното жилище към него. Децата и техните учители са получили и покана да посетят светата обител, която се намира в близост до монтанското село Георги Дамяново. Емилия Григорова обясни, че работещите в дома са били изненадани от дарението, защото досега са подпомогани предимно от фирми.

Представителите на манастира са обяснили, че няма конкретна причина за дарението и че дарения не трябва да се правят само по конкретни поводи. Това е първото дарение, което постъпва в социалното заведение след коледните и новогодишните празници. Очаква се следващите да бъдат около Великден. „Каквото и да е дарението, то ще облекчи бюджета на дома”, каза Емилия Григорова. Тя обясни, че ако постъпят дрехи, повече пари ще бъдат спестени за учебници, помагала и други.

Тези дни игуменът на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” еп. Сионий съобщи резултатите от експертизата на старинната икона на св. Богородица, открита зазидана в манастирския храм. „Както бяха очакванията, иконата е от 17 век. Вероятно е рисувана в периода 1650-1680 г.”, каза игуменът. Реставрация на старинната икона не е правена, защото такава не е необходима. Извършена е частична консервация и почистване. „Мнението на Негово Високопреосвещенство Видинският митр. Дометиан е, че иконата е добре да бъде запазена в този автентичен вид”, каза също той. Старинната икона е поставена в централния храм на Лопушанския манастир за всеобщо поклонение. „Постоянно идват хора от цялата страна да се поклонят, идват и от съседна Сърбия. Надяваме се, че през лятото ще има и повече поклонници от други православни народи, които лятото посещават страната с цел религиозен туризъм, който се засилва все повече”, добави епископ Сионий.

Вижте още: Лопушанският манастир приюти семейство от Сирия

Picture: bulgariatravel.org

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova