Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Сириец дава бъдеще на сираци от Русе

15.06.2014

Сириец дава бъдеще на сираци от РусеСириец помага на деца от дома за сираци като ги обучава на занаят. Ануар Шалгин, който от 1995 г. живее в Русе, е майстор кожар. Всяка седмица, във вторник и сряда, в ателието му на улица „Давид”, в района на „Водопада”, идват групи деца, на които той с радост предава уменията си. Идеята за благородната кауза се ражда преди два месеца, когато след разговор със своя позната той разбира как живеят децата и какъв е българският начин за решаване на проблема.

В момента, когато децата навършат определената възраст за напускане на дома, те се поемат отново от фондация, която ги настанява в защитени жилища и се опитва да им намери работа.

Идващият от страна с по-различна култура Ануар, не проумява как големи мъже нямат никакви умения да се справят с живота. Това е и неговата голяма идея-да се работи с децата 3-4 години преди да дойде моментът те да напуснат дома. Така той се свързва с ръководството на дома и от два месеца при него идват 16 деца, разделени в 4 групи, които майсторят различни неща от кожа. „Изненадан съм колко са добри. Още от началото показват големи заложби” с радост разказва сириеца, докато ни показва изработените от децата неща. На 1 юли той ще организира изложба в художествената галерия, където произведенията ще бъдат показани.

Освен че ги обучава, той се опитва и да им помага по друг начин. Вече е разговарял със свой приятел, който има цех за обувки, и двама млади мъже, при които децата ще могат да започнат работа.

Ануар е категоричен, че прави всичко на добра воля. „Не искам помощ от никого. Няма да кандидатствам за финансиране по европейски и общински програми, не искам и да ми бъдат намалявани данъците, трябва да разберем, че държавата сме ние. Ние трябва да се справим с нашите общи проблеми” споделя той. Единствено се надява, че идеята му може да послужи за пример и на други хора, които биха могли да помогнат, обучавайки децата.

Picture: dariknews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova