Недохранването - един от големите проблеми у нас, според класация | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Недохранването - един от големите проблеми у нас, според класация

17.07.2014

Недохранването - един от големите проблеми у нас, според класацияБългария - начело на незавидна световна класация. Недохранването е един от най-големите проблеми на населението у нас, сочи изследване на "Тhe Economist" и "Intelligence Unit".

Индексът, който тази година обхваща 109 държави, показва, че хроничното недохранване по света като цяло намалява. Все още обаче не сме достигнали момента, в който да се поздравим за това.

В момента 842 милиона души по света страдат от хронично недохранване. Преди година броят им е бил 868 милиона, сочат данните. Спадът е с приблизително 3%, а спрямо 1990 г. - със 17 на сто.

В Европа България заема предпоследното място. След нас е само Украйна с 56.4 точки. Максималният брой точки от изследването е 100. Най-малко проблеми с недохранването в Европа имат в Австрия, Норвегия, а отвъд океана – в САЩ.

Пропастта между цената на храната и доходите е основната причина за недохранването в световен мащаб. Най-уязвимите групи са пенсионерите.

След цял живот работа като учител, днес Гинка Лилова разчита единствено на социалния патронаж, който й носи храна всеки ден, и на сина си. „Това пенсия ли е, какво е това сега - 3 лева увеличение. Този, който е гласувал, няма ли майка, няма ли баща? Да застане при тях и да каже: Тате, аз ти увеличих пенсията с 3 лева”, казва възрастната жена.

Доходите й изглеждат несравними с тези на западноевропейски пенсионер. 70-годишният Алф от Норвегия може да си позволи хотел на брега на морето. Пенсията му, обърната в български левове, е около 6 хиляди.

„Тук мога да платя 10 бири, срещу една бира в Норвегия. Там бирите са много скъпи и като платя 10 бири, все едно плащам една. Тук наистина е много евтино за норвежците”, коментира Алф Пилског.

Много пенсионери у нас са принудени да работят, за да се изхранват. Често възрастни хора продават билки на тротоара. Близо 800 хиляди души у нас живеят с пенсия до 200 лева.

Критериите, въз основа на които е съставена класацията, са: достъп до храна, качество и безопасност и не на последно място - цените спрямо доходите. В световен мащаб най-много хора страдат от недохранване в Чад и в Конго. В същото време най-парадоксалното е, че повече от половината храна, произведена в света, се изхвърля.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info