Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Как да купим картина на художника, живеещ на ръба на оцеляването?

21.12.2014

Как да купим картина на художника, живеещ на ръба на оцеляването?Световнопризнат художник е на ръба на оцеляването. Без пенсия, без доходи и без всякакви пари великотърновският художник Александър и съпругата му Роза от месеци живеят само от подаяния, подаръци и продадени на безценица картини. Въпреки мизерията всеки лев в дома им отива не за хляб, а за бои.

Светът познава Алекс. Картините му са изложени в галерии на четири континента, интервюта за творчеството си е давал от България до Япония, а снимка на къщата му приканва туристи от цял свят да посетят България. Като всеки голям художник и той има своя муза, съпругата му Роза. Срещат се в църквата на Великден.

„Александър ме погледна само една минута и каза: „Искам да се оженя за теб”. Аз бях шокирана и след един месец се оженихме в катедралния храм във Велико Търново”, разказа Роза. Алекс я увлича по изобразителното изкуство и тя също започва да рисува. Двамата са неразделни - и в добро, и в друго. Затова преди дни Роза решава да напише писмо, каквото не е писала никога преди. В писмото моли за прошка за това, че тя и Алекс са възрастни, че живеят в България, че вече рисуват по-рядко и че са бедни и гладни.

„Нямаме пари. Жена ми има 20 лева на книжка само. В момента нямаме”, разказа Алекс. „Когато направя някой портрет или пейзаж, се опитвам да го продам на някой за стотинки, за минимално пари”, обясни той. „Ядем по една чорба на ден, караме почти само на хляб, нямаме закуска, нямаме вечеря, защото нямаме пенсия и откъде да си купим храна. Просто гладуваме”, обясни Роза. Не си купуват нищо, което не може да се купи със стотинки.

Те би трябвало вече да са пенсионери, но не получават пенсия, защото им липсва осигурителен стаж. Признават, че обичат Велико Търново, но градът е суров към тях, а изкуството не се цени, ако няма лъскава опаковка.

И двамата обаче са намерили своя рецепта срещу глада. „Аз мисля само за рисуване. Аз не мисля за глад, за жажда, аз мисля само за рисуване, за това как ще изобразя платното, да стане много великолепно”, обясни Алекс. „Той е много талантлив и фин човек, деликатен. Просто благодаря на Господ, че ми даде този съпруг”, добави Роза. Алекс обаче не спира да рисува. Когато успее да продаде картина, парите обаче първо дава не за хляб, а за бои и е категоричен, че няма да спре да рисува заради глада.

Екипът на Нова телевизия си тръгна от дома му във Велико Търново с 13 картини, осем от които вече намериха своите нови собственици – основно служители на телевизията, като събраната сума е 2 800 лева.

Пет от творбите обаче все още чакат своя нов дом.

Ако и вие искате да помогнете на Алекс и Роза, можете да купите някоя от картините от фоайето на Нова телевизия (на адрес бул. „Христофор Колумб” 41-А, София). Също така можете да пишете на имейла на Новините на Нова novinite@ntv.bg или на „Здравей, България” - zb@ntv.bg. Можете да се свържете с Александър и съпругата му Роза на телефонен номер: 0888 679 991.

Банковата сметка на семейството е:
BG39STSA93000004846866
Роза Георгиева Григорова-Калугерова

Александър и Роза живеят на адрес: ул. „Митрополит Панарет Рашев” 14, Велико Търново.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova