Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Да помогнем за построяването на храм „Св. вмчк Димитър” в с. Вехтово, Шуменско

04.04.2015

Да помогнем за построяването на храм „Св. вмчк Димитър” в с. Вехтово, ШуменскоПравославните християни от с. Вехтово, Шуменско, са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на Църковно настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър” с председател свещеник Васил Димитров Василев.

Към момента жителите християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такъв и не задоволява молитвените нужди на местните християни. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът вече е собственост на Църковното настоятелство.

На 28 август 2014 г. е направена Първа копка за новия храм от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сроежът на храма все още не е започнал и по възможност с Божията помощ и при наличие на финансови средства се очаква да започне до 2-3 месеца.

Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма, са паричните средства. Според изготвените ни оферти до завършването му ще са ни необходими около 135 000 лв.

Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.
Банковата сметката е:
IBAN: BG58STSA93000021103918,
BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”,
Православен храм “Свети великомъченик Димитър”, с. ВехтовоВехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии - православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса и празниците, като Великден, Коледа, Димитровден и др., се празнуват от българи, турци и роми. Обикновено на Великден се правят състезания по боядисване и борба с яйца. На Коледа минават коледари по къщите, пеят коледарски песни и отправят пожелания към стопаните. Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец.

Архитектурният проект за новия храм е дарение от арх. Добрил Добрев, одобрен е от Св. Варненска и Великопреславска митрополия и общинските власти са издали разрешение за строеж.

От месец февруари 2011 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев.


Вижте още:
* Призив за дарения за строеж на нов православен храм в с. Вехтово, Шуменска духована околия - bg-patriarshia.bg
* Митрополит Йоан положи основен камък за нов храм в с. Вехтово - dveri.bg
* Видео материал - Православното Добротолюбие

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova