Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Преди 150 години благодетелката на Горна Оряховица основава Женско дружество Просвета в града

30.09.2022

Преди 150 години благодетелката на Горна Оряховица основава Женско дружество Просвета в градаПрез 1872 г. Елена Грънчарова с помощта на девера си Вичо Грънчаров основава Женско дружество „Просвета“ в Горна Оряховица. То се явява своеобразен продължител на дейността на предшестващото Сдружение на жените „Майчина любов“. Основната идея на дружеството е да се ускори развитието на девическото образование в града, което по това време има едва 20-годишна история. За дейността му, устава и целите има твърде малко и оскъдни сведения, които обхващат периода на Възраждането.

Сред неговите членове се отличават имената на Зафири и Вангели Писареви, Кина Минкова, Ана х. Панайотова, Йонка Недева и др. За нуждите на дружеството е поръчан печат, в чиято композиция централно място заемат две стиснати ръце, оградени с маслинови клонки, а между върховете им е изписано името „Просвѣта“. Около този сюжет е гравиран и текстът: „Женско дружество въ Горна Орѣховица“. За свой патронен празник дружеството определя 21 септември – Рождество на Пресвета Богородица.

Елена Грънчарова става негова председателка и постепенно обединява около себе си най-будните и образовани жени в града. „Най-напред привлякох пет-шест членки, дадохме по една турска лира и основахме дружеството. Десетина години дружеството има добър успех“, разказва Грънчарова.

Съпричастни към делата на революционния комитет в Горна Оряховица, Елена Грънчарова и жените от дружеството подпомагат активно дейността му в подготовката на въстанието през 1876 г. На жените от „Просвета“ е възложено и ушиването знамената за въстаниците. Задачата е изпълнена от Елена Грънчарова, сестра й Вангели Шопова и братовчедките им Зафири Писарева и Зойка Обрешкова. Една от ушитите светини, останала известна в историята като Горнооряховското бойно знаме, участва последователно в Априлското въстание, в Руско-турската война 1877-1878, в акта на Съединението и Сръбско-българската война през 1885 г.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova