Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Тракийци с ново дарение за неделното училище в Истанбул

07.10.2021

Тракийци с ново дарение за неделното училище в ИстанбулТракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ в Хасково изпратиха поредно дарение за българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул.

45 ученически раници заминаха за просветното огнище. Всяка от тях е окомплектована с тетрадки, скицници, флумастери, моливи и други учебни пособия. Дарението стана факт благодарение на безкористната финансова подкрепа на Вълчо Баланов, Веско Недев, Ерсин Юсуф и Стойчо Айвазов.

Училището в Истанбул, уредено със съдействието на Генералното консулство на България в града край Босфора, предлага обучение по български език и литература, история, география на България. Часовете се провеждат в съботно-неделни дни в начален, прогимназиален и гимназиален етап. За децата, които не владеят български език, е сформирана подготвителна група. В програмата са включени също извънкласни занимания по рисуване, музика и фолклор.

Две девойки от преминалите през българското училище, вече продължават образованието си в Техническия университет в Истанбул и в Медицинския университет в Текирдаг.

Хасковските тракийци не за първи път подпомагат просветния и духовен център. Чрез дарителски акции, подкрепени от институции, организации и граждани в Хасково, за училището са изпращани учебници и учебни тетрадки, книги, албуми, календари, плакати, знаменца.

Генералното консулство на България в Истанбул изказа благодарност за родолюбивата инициатива на тракийци и за щедрия жест на четиримата дарители. Подаръците ще зарадват децата на тържественото откриване на новата учебна година на 9 октомври в двора на Българската екзархия, която обединява потомците на цариградските българи.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova