Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Денят започва, БНТ: Как да дарим на точното място?

Author: Денят започва, БНТ | 07.01.2016

Денят започва, БНТ: Как да дарим на точното място?Понякога да дариш дрехи, играчки или други вещи не е толкова лесно. На места институциите са претрупани с дарения, на други събират дарения кампанийно.

Къде и какво може да дарите, ако имате възможност и желание? Как да помагаме от сърце и по всяко време, а не само по календар? Няколко идеи в репортажа на Велианна Кашева в “Денят започва“.

Оказва се, че понякога да дариш дрехи, играчки или други вещи не е толкова лесно. На някои места институциите са претрупани с дарения, а други – не събират постоянно. Затова решихме да ви предложим обобщено няколко идеи: къде и какво можете да дарите, ако имате възможност и желание.

Коледните и новогодишните празници свършиха. Нуждата от помощ обаче, както и възможността да помогнем, не свършва с тях. Къде, как и какво можем да дарим – нека проверим заедно.

Центърът за кризисно настаняване в кв. “Захарна фабрика” е едно от онези места, където помощта никога не излишна. Бездомните хора стават
все повече, споделя с притеснение Божана Латева, която от години помага на нуждаещите се тук.

Божана Латева – управител на Център за кризисно настаняване на бездомни лица в София: “Най-много нужда имаме от обувки. Обувки и чорапи.
Те ни донесоха за коледните празници, но те бяха много малко – някъде около 60 чифта. А хората, които посещават всяка вечер кризисните центрове са около 170. Така че нужда от обувки имаме много.

Що се отнася до дрехите, най-голяма нужда в тези центрове има от топли блузи, дебели якета, панталони и чорапи. Важно е те да са чисти и запазени. Г-жа Латева с благодарност ни разказва, че напоследък тук дарения идват често, но свършват точно толкова бързо, колкото и топлият хляб. Пазят се съвсем малко неща, в тази стая.

Божана Латева: Ето това всичко е дарение… дарение от хора, както и тези чорапи, слипове, обувки…

БНТ: Това са всъщност резервните неща, както ми казахте.

Божана Латева: Да, резервни неща, защото понякога, като ги докарват хората, било от общинска полиция или бърза помощ, те идват без нищо. Без обукви, без дрехи, само с нещо завити, и ние трябва винаги да сме готови да ги облечем още на момента с необходимите дрехи.

Когато правим дарения, най-често се насочваме към домовете за деца, лишени от родителска грижа. Без ни най-малко да подценяваме нуждите им, с Велислава Крумова разговаряме за останалите места, където има целогодишна нужда от помощ. Тя е един от авторите на сайта milostiv. Там открихме пълни списъци по адреси на всички центрове за социални грижи в страната.

Велислава Крумова – автор: Може би най-малко внимание се обръща на домовете с хора с ментални проблеми, домовете за хора инвалиди, домовете за стари хора и бездомните хора. Бих насочила хората, ако искат да дарят, по-скоро да е на тях.

На сайта можете да намерите и информация за много от активните благотворителни кампании. А ако имате такава, тя също може да бъде обявена там. Нуждите са различни – от дрехи, през книги и компютри, до нематериална помощ.

Освен за домовете, в сайта се публикуват и доста информация за доста бедни хора и крайно нуждаещи се. Във всеки град има по някой бездомен – хората могат да се обърнат и към тях. А примерно тези, които нямат пари и нямат какво да дарят, могат да дарят да речем кръв, отделно могат да разходят сляп човек из градинката, отделно могат да направят аудио запис за сляп човек от някоя книга – много неща могат да се дарят дори и без пари!

И най-важното: да не забравяме да помагаме не по календар, а от сърце, по всяко време.

Бел. ред.
Вижте още - Как да помогна на нуждащите се ако нямам пари?

Picture: http://bnt.bg

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova