Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

С благотворителност събраха 1 800 лв. за камбана на казанлъшкото ОУ Паисий Хилендарски

20.05.2022

С благотворителност събраха 1 800 лв. за камбана на казанлъшкото ОУ Паисий ХилендарскиВ казанлъшкото ОУ„Паисий Хилендарски“ се състояха благотворителен базар и концерт. Целта на инициативата е събиране на средства за закупуване на камбана за двора на учебното заведение. Десетки ученици, родители и граждани се събраха в училищния двор, за да подкрепят каузата.

Началото на ОУ „Паисий Хилендарски“ е поставено в малка килия на църквата „Света Троица“ в Новенската махала на Казанлък, осветена на 9 март 1834 година. Тогава там са учели около 30 деца. Настоящият директор на училището Мария Колева обясни, че именно заради историята на учебното заведение се е зародила идеята на ръководството за закупуване на църковна камбана, макар днес то да се намира в нова сграда с модерно оборудване.

„В килийното училище са се събирали ученици и всеки техен празник е бил огласян от църковната камбана. Днес ние искаме да закупим една такава, за да може тя да оповестява, че тук е жива любовта към знанието и че ние пазим традициите и ги развиваме“, каза Колева.

Тя разказа, че от учебното заведение са се обърнали към леярна, която е специализирана в изработката на църковни камбани. Приблизително 3000 лева са необходими за изработка на камбаната и постамента към нея. Проект за постамента е изработен от скулптора Велин Дечков, който е проектирал и паметника в двора на училището, добави тя.

След събитието в страницата на училището във Фейсбук публикуваха: “Огромна благодарност към всички ученици, учители, родители и приятели, които се включиха в организацията на базара и концерта по повод кампанията за събиране на средства за закупуване на камбана за училището!

Събраната сума е 1847, 84 лв.! През последните няколко дни ученици и родители заедно изработваха предмети, които бяха предложени на базара. Елена Тодорова от 6б клас предложи 7 свои рисунки, към които бе проявен интерес от страна на гостите. В концерта участваха почти всички ученици, като пяха, танцуваха, рецитираха. Много енергия бе вложена, много старание и любов. Благодарим на всички участници – без вас нямаше да успеем да постигнем такъв резултат! Благодарим и на публиката, която подкрепяше с ентусиазъм всяко изпълнение!”

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova