Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

23.04.2021

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителностУченици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които ще получат подкрепа. За инициативата разказва педагогическият съветник Катя Параскевова, която подпомага дейността на ученическия съвет в училището. Обяснява, че благотворителността в училището е традиция:

"Работим по много проекти. Миналата година децата от Ученическия съвет кандидатстваха по проект към Сдружение за споделено учене "Ела". С този проект имахме възможност да изградим един кът за отдих и настолни игри, който се ползва от всички ученици, а пък тази година открихме възможност да кандидатстваме към фондация "Благотворител". Работим с децата по много благотворителни каузи. Набирали са учебни помагала за техни съученици, които са социално слаби. Изградихме този кът за отдих, за който казах. Проведохме благотворителна кампания, която нарекохме "Панаир на добрината", с която събрахме хранителни продукти, също така кампания, с която събрахме детски книги за българските училища на остров Крит. Подпомогнахме с финансови средства лечението на младеж от град Лом, като в тази кампания се включиха хора от целия град, ломчани, които живеят в чужбина, в други населени места. Всичките тези благотворителни кампании насочиха децата към идеята, че благотворителността е част от нашата родитело-учителска и ученическа общност, която много ни сплотява. Прави ни да сме много единни. Имаме възможност да помогнем на хора и решихме, че тази кампания "Панаир на добраната" може да се превърне в ежегодна такава."

Лесно събират продуктите за благотворителната кауза, обяснява педагогическият съветник. По-трудно се оказва да намерят хората, към които да ги насочат своята помощ. Събират информацията от учители, родители, ученици. Така решават да потърсят друг начин, по който да свържат хората в нужда с тези, които могат да им помогнат.

Чрез платформата ще достигнат до повече хора в нужда и ще имат възможност да открият нови дарители, обясняват единайсетокласничката Силвия Младенова и Паолина Герасимова, която е в 10 клас в училището:

"Името на нашия проект е "Подай ръка за по-добро бъдеще"- подкрепа за деца или възрастни хора в нужда. Целта на проекта е да осигурим помощ и подкрепа. Имаме опит от предходни благотворителни инициативи през учебната година. По повод Деня на благодарността в кампания, наречена "Панаир на добротата" ние учениците и нашите семейства събрахме 443 пакета хранителни продукти, които предоставихме на самотно живеещи възрастни хора и семейства в неравностойно положение. Нашата помощ достигна и до нуждаещи се хора от съседните села в община Лом. Видяхме радостта и щастието на хората в очите, лъча светлина и топлината, когато доставихме в техните домове хранителните продукти. Върнахме вярата и надеждата в 53 семейства и това ни направи щастливи."

Срещите с възрастните, на които помагат са незабравими и топлят сърцата, обясняват Силвия и Паолина и се надяват чрез електронната платформа да стигнат до повече хора.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova