"Надежда" дава работа на хора с увреждания | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

"Надежда" дава работа на хора с увреждания

22.11.2018

"Надежда" дава работа на хора с увреждания Една книжарница на име „Надежда” отвори врати на пловдивската улица „Петко Каравелов”. Вътре можете да усетите нещо необикновено, което витае в атмосферата. Влизайки няма да ви лъхне само мириса на книги. Не само красиво подредените лавици ще приковат светналия ви от радост поглед. Няма да чуете само множеството истории, шепнещи зад интересни заглавия. Различното, което можете да усетите между стените на тази книжарница, е надеждата.

Но какво всъщност е надеждата? Според тълковните речници думичката означава „очакване на нещо радостно”. Сега представете си един живот, в който не очаквате нищо хубаво. Чакате единствено следващия изпълнен с трудности ден, следващото отхвърляне, следващия неразбиращ поглед. Дълбоко в себе си имате надежда, но нейната светлинка лека полека с годините, вместо да се засилва, притъмнява. И какво остава, когато настане пълна тъмнина? Има ли го човека в човека, ако няма надежда?

Точно с цел да запазят надеждата на няколко такива хора, с гаснещи светлинки, заради трудностите, с които ежедневно се сблъскват, две сдружения „Паралелен свят” и „Да полетим заедно” създават социалната книжарница „Надежда”. Тя дава възможност на младежи с увреждания да работят. Така те успяват да се почувстват оценени, заобиколени от любов, но не в едно изолирано мехурче, а в реалния свят. Избрани са шест младежи и няколко родители, които са наети на работа, защото нямат равни шансове на пазара на труда. Тази книжарница е като стълбичка – хора, които не са били на равно с останалите в професионалната сфера, изведнъж имат възможност да се развият и да се чувстват продуктивни.

Много неща не оценяваме, просто защото не знаем какъв би бил животът ни без тях. Представете си да нямата възможност да работите. Не защото не можете, а защото никой не би ви наел, просто заради нещо, което по никакъв начин не зависи от вас. Как бихте се почувствали? Непродуктивни, недооценени, пренебрегнати, отритнати…?

По такъв начин се чувстват всички онези хора, които не са наравно с останалите на пазара на труда. Как да не започне да гасне искрата на надеждата, когато някой се сблъсква само с трудности без възнаграждение след всяка победа? Е, малката сгушена в пловдивските улици книжарница освен победа е и признание за силата на работещите в нея младежи. Благодарение на това послание, в малкото помещение можете да усетите нещо много красиво, което витае във въздуха, а именно надеждата.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info