Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Повече от 100 доброволци са участвали за пет седмици в акция по почистване на Младежкия хълм в Пловдив

05.08.2022

Повече от 100 доброволци са участвали за пет седмици в акция по почистване на Младежкия хълм в ПловдивПовече от 100 доброволци са участвали за пет седмици в акция по почистване на Младежкия хълм в Пловдив. За БТА организаторът на инициативата Стоян Стоянов разказа, че идеята е да се възкреси едно прекрасно, но забравено място в града.

На мястото е погребан може би 4-километров парк, който е изграден от каменни алеи и стълбища, паваж и тикли, коментира Стоянов. По думите му той е строен по време на бригадирското движение в периода 1947-1950 година. „От десетилетия е оставен да буренясва и природата просто си го беше завзела. По-старите пловдивчани си спомнят за този парк, но по-младите изобщо не знаят, че съществува, защото всичко беше обрасло в растителност и тръни и беше непроходимо“, разказа инициаторът на акцията.

Доброволците са сезирали през район „Централен“ общинските предприятия „Паркове и градини“ и „Чистота“. Служителите им кастрят тръните, а след тях сме ние, защото настилките и алеите са заровени от пръст, обясни Стоянов. Доброволците разчистват паважа, чистят парапетите от лишеи, мъх и пръст.

В представите си Стоянов вижда парка като идеално място за много голям спектър от дейности. Тук е перфектното място за зелено училище, подходящо е за разходка и спорт, защото това са 4 километра стъпала и алеи – перфектното кардио, смята Стоянов. За по-възрастните хора паркът с множеството дървета, алеи и панорамни площадки е добър за почивка.

Оттук нататък искаме да прокараме идеята за ремонт на това място, защото на много от алеите настилката липсва –умишлено изнесена или още при строежа е останала недовършена, каза Стоянов. Според него е належащо да се направи ремонт на стъпалата, защото фугите липсват и е възможно есенните дъждове да ги разрушат. Това място ние сме го получили даром от нашите дядовци и не е редно да го оставим загробено, допълни Стоянов.

Младежкият хълм е природна забележителност и е първият от пловдивските хълмове, обявен за защитена територия. През него минава единствената детска железница, разкривайки на децата даденостите му. От всички тепета в Пловдив, това е най-високото.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova