Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци възстановяват манастир в монтанското село Расово

04.07.2022

Доброволци възстановяват манастир в монтанското село Расовоанастирът в монтанското село Расово заедно с Германската св. обител „Св. Йоан Рилски“ край София се оказват тясно свързани с българския Зографски манастир „Св. Георги“ на Света гора. Заради близостта си до столицата Германският манастир се развива и привлича многобройни поклонници, докато този в с. Расово, общ. Медковец, постепенно запустява. Според запазен документ обителта в село Расово се свързва с делото на монах Михаил, който със собствени средства закупува земята и построява манастира в непосредствена близост до храма на селото.

Мястото се свързва и с живота и делото на поп Вълчо Расовски, роден през 1768 г. и доживял Освобождението, умирайки на сто и десет години. Вероятно докато е бил подчинен на видинския владика тук е идвал св. Софроний Врачански и поп Вълчо прави три преписа на История славянобългарска, единият от които се съхранява в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ в София.

Манастирът в с. Расово е метох на българската килия „Достойно ест“ на Света гора, а днес се стопанисва от ефория „Зограф“. Преди няколко години ефорията получава документите си за собственост на св. обител, заедно със 120 дка земеделска земя. По волята на дарителя обаче всички приходи от земята отиват за издръжката на манастира „Св. вмчк Георгий Зограф“ на Атон, а историческото място в Расово се руши.

Със спасяването му се заемат местни хора – общинската власт, боголюбиви граждани, благодетели, доброволци, които полагат усилия за съхраняването на св. обител. Първото, което се прави, е да се укрепят постройките, след това се заемат с вътрешния ремонт и реставрацията на иконите, извършена от Калин Тодоров. Възстановяването на манастира в с. Расово става с благословението на игумена на Зографския манастир архим. Амвросий, със съдействието на ефория „Зограф“ и помощта на д-р Мимоза Георгиева.

Набирането на средства за ремонта на св. обител в с. Расово продължава. Банкова сметка:

BG95BPBI81701709000328

BIC: BPBIBGSF

Име на получателя: Ефория „Зограф“

Основание за превод: Ремонт на манастир „Св. Троица“, с. Расово.

На снимките: Обновените сгради на манастира в Расово.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova