Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

БЧК отваря трапезария за бездомни в Русе за десета поредна година

22.11.2021

БЧК отваря трапезария за бездомни в Русе за десета поредна годинаЗа десета поредна година в Русе отвори врати трапезарията за бездомни и скитащи хора на Българския червен кръст.

От днес до края на студените дни хората ще получават седмични пакети с храна.

Повече от 100 са бездомните и скитащи хора в Русе. Ако през топлите месеци на годината те успяват да намерят или почасова работа, или подкрепа от обществото, то през студените от ноември до март оцеляването им е трудно.

Затова вече десета година Българският червен кръст им осигурява храна. Преди пандемията те се събираха в трапезарията, хранеха се с топла супа и готвени ястия, къпеха се в банята и си отиваха там, където никой не ги чака.

Вече втора година обаче топлата супа е само една, забранено е струпването на много хора и пакетът с храна е за цяла седмица - консерви със сармички, боб, пастет, риба, хляб и няколко вафли. Баня няма.

„Нямам адрес, всъщност някога съм имала – и в Русе, и в София, и не могат да разберат, че живея на улицата, и нито помощи, нито нищо към момента“, сподели жена, наредила се на опашката за храна.

Мъж до нея каза, че е доволен и че получената храна му стига за седмицата.

„За тези месеци, ноември и декември, получаваме финансиране от нашето национално ръководство, за което сме изключително благодарни. За месеците януари и февруари разчитаме изключително много на дарители. Тук е мястото за благодаря, минала година тази голяма кампания, която направихме, изключително много хора се отзоваха, и, разбира се, и на собствени средства на БЧК - Русе. Ще продължим да работим през тези тежки зимни месеци за тези хора. Те разчитат изключително много на нас“, обясни Антоанета Ябанозова, директор на БЧК - Русе, която организира трапезарията и дарителската кампания.

Преди пандемията много от ресторантите и заведенията за хранене отделяха от ястията в менюто си за бездомни и скитащи, но сега и това е невъзможно. Местната организация на БЧК има възможност да приготвя храна в свое помещение, така че всички дарения на продукти са добре дошли.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova