Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Столични храмове готвят топла храна на хора в нужда

27.01.2021

Столични храмове готвят топла храна на хора в нуждаПет столични храма осигуряват топла храна за хора в нужда. В дните на пандемия работата им е затруднена - даренията и доброволците са по-малко, а все повече хора чакат на опашката.

Шеф Евгени Ганчев оставя куртката и всяка събота приготвя обяда. И ако в ресторанта има богат избор от продукти и подправки, то тук най-ценната, която влага е любовта.

„Радостта от това да сготвиш за някой друг е несравнима. Всеки от нас се старае да покаже най-доброто от себе си. Всички са много щастливи, както хората, които се трудят вътре, така и тези от опашката”, сподели доброволецът.

Хората от опашката имат професии, дълъг стаж и скромни пенсии. „Когато платя сметките и ми остават едва 150 - 200 лева за мен. Децата, като грабнат някой лев и свършиха”, каза Асен Симов.

Чакащите за топъл обяд са различни, но ги обединява нуждата. 80-годишният Тодор първо бил доброволец в кухнята, сега е от другата страна - на опашката.

„Бил съм тук 15 години и съм помагал много. Сега закъсах с краката, паднах и ми е много трудно”, разказва Тодор Димитров.

Заради пандемията през март кухнята затворила за първи път от 21 години. „Усети се, мизеруване страшно. Ядем само хляб, мляко и лук”, посочи Асен Симов.

„При първото затваряне, тези хора бяха оставени на произвола на съдбата. Едва на 13-и май се събрахме и решихме да направим нещо по въпроса. Когато организирахме първото раздаване възрастните хора плачеха отвън”, обясни доброволецът Мони Маринов.

19-годишният Благовест Стоянов не може да си представи дните без да помага. Признава, че работата се увеличила драстично, защото много хора се страхуват от вируса.

„Пандемията промени изключително много работата ни, защото преди всяка седмица имаше по 30-40 доброволци. Когато отворихме отново след пандемията трима дежурни сме се справяли с работа за 30 души”, добави той.

Дали защото кухнята е към храм не крие, че чудеса се случват, дори когато на опашката има 500 човека и храна за 350. „Понякога не може да се обясни, но никой не е останал гладен, винаги нещата се нареждат”, заключи Благовест.

Нуждаещите се увеличили с 1/3, а осигуряването на обяд поскъпнало и заради осигуряването на опаковки. „Имаме нужда от всичко - от пари, от продукти и от доброволци. Всяка една помощ обаче трябва предварително да се изговори”, каза Маринов.

Храм „Св. Пророк Илия” в столичния квартал „Дружба” е отворен за всеки с желание да помогне. „Единственото необходимо за един човек е да е здрав, да спазва дистанция, винаги да е с маска и да може да борави с нож”, обясни Благовест. Наградата са стотици стоплени сърца.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova