Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволчеството преобразява детската белодробна болница в Трявна

03.12.2019

Доброволчеството преобразява детската белодробна болница в Трявна50 доброволци боядисаха 120 метра парапет от оградата на детската специализирана белодробна болница "Царица Йоанна" в Трявна. Единствената болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза се преобразява благодарение на доброволчеството. От Великден до Коледа мисиите са безбройни. Най-много са подаръците от бивши пациенти, а най-голямото дарение е постъпило от Женското дружество в Козлодуй, разказва медиаторът на здравното заведение Бонка Тихова. В продължение на месец жените от Козлодуй събирали средства, достатъчни за подмяна на дограмата в занималнята, купуването на 3 хладилника и скара за стола. ИКЕА направо доставили обзавеждането за занималнята, а момичета от офис на „Токуда“ изпратили пари за нови възглавници.

Всичко започнало преди Великден, когато обявили мисия за набирането на 50 комплекта чаршафи и доброволци за боядисване. „Подариха ни 200 комплекта – съобщава тя. – Изпратиха ни дарения от Манчестър, от Германия, от Благоевград... Днес дойдоха едни хора от Казанлък и донесоха бои и препарати. Участници в Академия „Лидерите“ направиха коридора и една соларна тераса приказни“. Най-малкият й син Стефан, също е сред доброволците. В един от постовете, в който публикува снимки, пише: „Почистване на склад, пълен с бракувани вещи; подготовка на голямата детска занималня за ремонт - демонтиране на шкафове, изнасяне и подреждане в склада. Добрина, която осъществихме заедно с момчетата от Х клас на Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа"със съдействието на учителя Деян Боев и директора на гимназията Орфей Миндов“

Самият санаториум е построен с дарителски жест. По повод сватбата си през 1930 г. Царица Йоанна, наричана Йоанна Българска – Царица на милосърдието, получава 5 млн.лв. подарък от трите държавни банки – Народната, Земеделската и Централнокооперативната. Царицата ги дарява за създаването на преванториум в боровата гора над Трявна. Строежът започва през 1938 г. като детски преванториум за гръдно болни и е открит на 8 март 1944 г. като Царски детски санаториум „Цар Борис ІІІ“.От основаването му до днес в него са се лекували повече от 40 хил. деца. Явно, дарителството е заразно.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova