Млад мъж създаде релефна 3D карта на Морската градина във Варна за незрящи | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Млад мъж създаде релефна 3D карта на Морската градина във Варна за незрящи

11.12.2018

Млад мъж създаде релефна 3D карта на Морската градина във Варна за незрящи Кристиян е включил 28 обекта в картата - исторически и архитектурни паметници

23-годишен мъж създаде релефна 3D карта на морската градина във Варна. Кристиян Иванов учи Архитектура във Варна. Идеята за 3D картата първоначално е била задание в университета - да създадат информационна табела за незрящи хора.

„Това просто се случи. По време на самото изготвяне на задачата буквално за два часа изградих идеята, погледнах я отстрани и казах „Това е нещо много смислено“ и просто хукнах да я гоня. Да се боря за нея да се случи още преди представянето й пред Варненски свободен университет аз видях потенциал и го последвах”, разказва Кристиян.

Всичко започва с училището, в което е завършил. Учителка ги е извеждала извън училището и им е показвала музеи, които са свързани с град Варна.

„Идеята прерасна в нещо много по-голямо. Нещо, което да служи на абсолютно всички хора. Нещо, което да организира централната морска част на морския парк и показва най-важните обекти. Това което имаме и нашата история”, казва той.

За да бъде полезно и за незрящите, той посещава училище за незрящи. Казва, че за него е важно незрящите също да използват картата.

„В училището за незрящи в Аспарухово, където там получих много голяма топлина. Хората ми обясниха показваха учиха и ме запознаха с този език и аз успях да предам в картата. Трябваше да се запозная абсолютно с целия език, за да знам как да го предам правилно. Да науча как те търсят, как научават с ръцете си”, споделя той.

Кристиян е включил 28 обекта в картата - исторически и архитектурни паметници. Уважението и любовта към българската история са част от неговата идеология:

"Анализирахме, обектите които би трябвало да покажем, кои алеи, за да е много улеснено на хората да ги намерят и лесно достигнат до тях”.

Получава помощ от много хора. Общината и университетът също подкрепят идеята му. Релефната карта съвсем скоро ще краси входа на Морската градина във Варна.

„В момента изчакваме съгласуване от НИНКН. И след това съгласуване продължаваме с останалите административни процедури във Варна и сме много близо до края”, обясни Кристиян.

За да се изработят моделите в 3D вариант му помага дигиталният артист Калоян Василев:

„Срещата ми с Кристиян стана много случайно. Един много близък мой приятел ми се обади. Каза ми за някакво момче, което иска да се срещнем, имало някакъв проект. И тогава отидох и се срещнах с Кристиян. Веднага ми допадна идеята, защото съм виждал и други такива карти, които има по света. Те са интересни не само като визия, а и като функция”.

Момчетата са доволни от себе си и си обещават да продължават да работят заедно.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2019 milostiv.org