Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци спасяват от гъбично заболяване вековна секвоя в центъра на В. Търново, подарена от цар Борис

30.05.2022

Доброволци спасяват от гъбично заболяване вековна секвоя в центъра на В. Търново, подарена от цар БорисВЕЛИЧЕСТВЕНАТА СЕКВОЯ, КОЯТО СЕ ИЗДИГА ГРАЦИОЗНО В ПАРКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“, УВЛЕЧЕ ЕНТУСИАСТИ В АКЦИЯ ПО НЕЙНОТО СПАСЯВАНЕ. Вековното дърво е нападнато от гъбично заболяване, което причинило съхнене на клоните, и без специално третиране фаталният край за иглолистното би бил въпрос на време, уверяват еколози. За спасяването на растението сили обединили агрономът Роман Рачков, арбористът Живко Горбанов, началникът на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова и други.

В края на миналата седмица доброволците подхванали инициативата за спасяване на секвоята. Взета е проба за анализ, чрез който се установила причината за влошеното състояние на дървото. Последвало съдействие от кметството за предприемане на резитба на засегнатите клони. Окастрянето е изцяло на добра воля от арбориста Живко Горбанов, а за подхранването и стабилизирането на растението е приложена специална тор, дарена за каузата. Последващото профилактично третиране ще се проведе от ОП „Зелени системи“ с препарат, осигурен от ПП „Зелено движение“. Така ще се гарантира, че дървото няма да бъде отново застрашено от заболявания.

Секвоята е засадена през 1935 г. и има сведения, че е била дарена от цар Борис, за да се облагороди и озелени районът около паметника „Майка България“.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova