Митрополия и община във Видин ще работят заедно за изучаване на Религия в училищата на областта | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Митрополия и община във Видин ще работят заедно за изучаване на Религия в училищата на областта

11.05.2018

Митрополия и община във Видин ще работят заедно за изучаване на Религия в училищата на областта По инициатива на Видинския митрополит Даниил е постигната договореност между общинското ръководство и Регионалното управление на образованието в гр. Видин да се подпомогне преподаването на предмета Религия в училищата на територията на Видинска област.

Митр. Даниил, кметът на града Огнян Цеков и началникът на РУО Веселка Асенова са организирали работна среща с директорите на училища в града, за да обсъдят инициативата. Предложението на митр. Даниил Религия да се изучава в детските градини и училищата е получило подкрепата както на общинското ръководство, така и на РУО и на директорите.

На специална пресконференция бяха оповестени резултатите от съвместните разговори: „Разяснихме като едно общо виждане необходимостта от въвеждането на изучаването на предмета „Религия“, необходимост във връзка със затвърждаване на морални норми в нашето общество, утвърждаването на необходимите християнски ценности от ранна детска възраст“, заяви Огнян Цеков.

„Хората имат нужда да общуват с личностите, които сочим за пример, като св. Иван Рилски, св. цар Борис“, заяви Видинският митрополит и добави: „Опитът е показал, че, въпреки че съществува нормативна база за преподаване на предмет Религия, въпреки че има одобрени помагала, реално, за да се стигне до преподаването на този предмет, е необходимо съдействието и на други фактори. Аз се радвам, че имаме единомислие и общо разбиране за необходимостта от подкрепата този предмет да влезе в училищата на община Видин... Обществото ни има нужда от хора, които са посветили живота си на любовта към Бога и ближния“.

Предстои да бъдат осигурени учители по Религия и те да вземат участие в родителските срещи, на които ще бъде предложена възможността децата и учениците да изучават предмета от новата учебна година като СИП или ЗИП.

По време на пресконференцията митр. Даниил изрично подчерта, че предметът ще се избира доброволно от родителите и няма да има насилване на децата да изучават Религия, ако не желаят.

На срещата присъства и богословът д-р Ивелина Николова, преподавател по теология в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“ и учител по Религия в Кюстендил. Тя разказа за кюстендилския модел за организиране на изучаването на предмета Религия, при който общината благодарение на кмета Петър Паунов има водеща и основна роля. Бяха подчертани ползите от религиозното ограмотяване на децата и усилията, които си струва да се положат в тази насока.

Митр. Даниил отбеляза, че инициативата започва от гр. Видин, но към нея ще бъдат привлечени и кметовете на останалите населени места на територията на епархията. В близките дни предстоят разговори с кмета на гр. Монтана, център на другата област, влизаща в рамките на Видинска епархия.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info