Хранят бедни с 250 тона дарени продукти | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Хранят бедни с 250 тона дарени продукти

Author: www.novinar.bg/ | 23.02.2016

Хранят бедни с 250 тона дарени продукти
250 тона хранителни продукти са дарени през 2015 г. в Българската хранителна банка, разказа за „Новинар” Цанка Миланова, директор на неправителствената организация.

Храната достигнала до нуждаещи се в повече от 40 населени места у нас, като над 13 000 души били подпомогнати с вкусотиите.

„Количеството на дарената храна обаче не е много, има още към какво да се работи”, коментира Цанка Миланова.

55 тона пък събрали от началото на годината досега, което показва ръст на даряването спрямо същия период през изминалата година. А тенденцията към спасяване на повече храна през 2016 г. се очертава по-добра по думите на експерта.

Според данни от европейски проучвания около 100 милиона тона храна се разхищава годишно, а близо половин тон битова смет гние в кошчетата за отпадъци по континента. Само у нас 670 000 тона продукти се унищожават или изхвърлят, като в същото време над един милион българи живеят под прага на бедността.

Ако това количество се раздели на порции от по 300 грама, уточнява директорът на хранителната банка, то за една година могат да се нахранят онези сиромаси, които живеят в недоимък.

За Българската хранителна банка даряват главно фирми и търговци, които предлагат плодове и зеленчуци. За да помагат обаче компаниите броят по 20 на сто ДДС за даренията. В дейностите през 2015 г. се включили общо 78 фирми.

„В сегашните условия на пазара бизнесът не е привлечен да дарява храна. Даряването е възможно, лесно и държавата не би изгубила от това”, коментира Цанка Миланова и допълни, че трябва да се въведат данъчни стимули за дарението.

Получените продукти са в срок на годност, но остава малко време до изтичането му. Вместо да бъдат разхищавани, тези храни могат да се дарят на банката, а оттам и да стигнат максимално бързо до нуждаещи се.

Основен принос за набавянето на храна имала кампанията „1 килограм доброта”, дейностите по която се извършват в две издания – през май и ноември.

Идеята е всеки, който желае да помогне на бедни българи, да закупи продукт от търговската верига, в която пазарува. След това оставя храната в специална пазарна количка, зорко наглеждана от доброволци на банката. Продуктите са съобразени от препоръчителен списък, а най-често се закупуват брашно, олио, боб, леща, ориз.

Заедно с останалите дарени от фирмите продукти - например млечни изделия, свежи плодове и зеленчуци, се предлага по-пълноценно и смислено хранително подпомагане на бедните, допълни Цанка Миланова.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info