Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Мъж измина 5 км пеша, за да дари книги на изгоряло читалище

Author: Милостив | 04.07.2016

Мъж измина 5 км пеша, за да дари книги на изгоряло читалищеПреди седмица ви разказахме за пожара в с. Мененкьово, който се разгоря на 22 юни и изпепели сградата на читалището в селото. Заедно с нея се изпепелиха и 11-те хиляди тома книги в библиотеката.

От местното кметство и Община Белово призоваха всички хора, които имат желание, да помогнат, за да се възстанови фондът и читалището отново да заработи. Добрините веднага започнаха.

Една от тях е дело на пловдивчанинът Иван Пехливанов, който слязъл по обяд на жп гарата в Белово и извървял 5 километра в горещините до с.Мененкьово, за да дари книги. Мъжът бил с раница на гърба и теглел раница на колелца. Оставил в селото няколко ценни тома от личната си библиотека, както и свои авторски книги. Една от тях е историческа и разказва за негов родственик - поп Никола Белчов от Копривщица, който отливал лъвчетата за калпаците на въстаниците.

В момента библиотекарката Венка Вакарелска се помещава в стая в кметството. Стотици хора от цялата страна са изявили желание да помогнат и ако всички обещани книги бъдат събрани, те ще са много повече от изпепелените 11 000 тома. Има предложения за по 1000 заглавия, разказа Вакарелска, цитирана от Дарик радио.

От Езиковата гимназия в Пловдив са подготвили 10 кашона с книги. Някои хора вече изпращат книги, поемайки и пощенските разноски. Местни жители също са подготвили книги, помагат и читалищата в цялата община Белово.

Министърът на културата Вежди Рашидов също е дарил над 100 заглавия, повечето от които - исторически, за фолклор и детска литература.

Първото дарение за библиотеката е дошло по-малко от денонощие след призива, разказа кметът на селото. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати книги в кметството на село Мененкьово или в читалищата на територията на община Белово. Телефон за връзка с кметството на село Мененкьово - 035812229.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova