25 000 души повече ще имат право на помощ за отопление през зимния сезон | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

25 000 души повече ще имат право на помощ за отопление през зимния сезон

Author: Дарик | 05.07.2018

25 000 души повече ще имат право на помощ за отопление през зимния сезонС около 25 000 души повече ще имат право на целева помощ за отопление през новия зимен сезон, прогнозират от Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че помощта ще стигне до около 230 000 българи.

Причината за разширяване на достъпа до това подпомагане е увеличеният от началото на годината размер на гарантирания минимален доход. До няколко седмици правителството трябва да определи и размера на помощта. Очаква се този размер да бъде по-висок от сегашните 365 лева, заради поскъпването на газа, парното и електроенергията от 1 юли. От вчера започна приемането на заявления за отпускане на енергийната помощ, а срокът за кандидатстване е 31-ви октомври.

Право на целева помощ за отопление имат хората с доход под диференцирания минимален доход, който е обвързан с гарантирания минимален доход и с други обстоятелства в дадено домакинство. Други изисквания към кандидатите за подпомагане са да имат единствено собствено жилище, да не са регистрирани като еднолични търговци или собственици на капитал в търговско дружество, да не са извършвали продажба на собственост през последните 5 години, да не са дарили жилище или друг имот. В заявленията, които се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, всеки човек посочва какъв вид отопление използва - твърдо гориво, парно, природен газ или ток, обясни пред Дарик Бойка Тодорова, началник на отдел "Социални и семейни помощи" в Агенцията за социално подпомагане:

„След подаване на документите в срок от 20 дни нашите социални работници по места са задължени да извършват социална анкета за установяване на ситуацията при всяко едно семейство. Съответно в 7-дневен срок ще издадат заповед за отпускане или отказ за отпускане на целевата помощ“.

И тази година във връзка с актуализирането на пенсиите е предвидено намаляване на размера им с коригиращ коефициент, така че да няма възрастни хора, които през миналата зима са получавали такава помощ, а сега да не могат. Въвеждат се нови изисквания към ползвателите на твърдо гориво - въглища, пелети, дърва и брикети, които трябва да отговарят на нормите за качество и екологичност: „Примерно за дървата - трябва да се получат от горските стопанства, които са задължени да спазват тези правила за качество и екологични норми. Насърчавам хората при възможност да закупят пелети, които са сравнително екологични и чисти при ползването.“

От Агенцията припомнят, че работещите лица трябва да представят документ за дохода си от последните 6 месеца, а за безработните изискването е да имат поне шестмесечна регистрация в бюрото по труда и да не са отказвали предложена работа.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2019 milostiv.org