Доброволци помагат на възрастни хора на село | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци помагат на възрастни хора на село

25.07.2019

Доброволци помагат на възрастни хора на село Врачанско село се подмлади сериозно, макар и за седмица. Причината за това е инициативата „Село назаем”, в която доброволци гостуват в крайдунавското селце Долни Вадин и помагат на възрастните хора в домашната работа. В замяна пък получават топла закуска, меко легло, люта ракия и много любов.

Там, където пътят свършва. Там, където Дунав минава на метри от селските къщи. Там, където щъркелите, лястовиците и гостите са винаги добре дошли. Там се намира село Долни Вадин.

В китното селце живеят едва 140 човека, като повечето са пенсионери. Баба Дешка е прекарала целия си живот тук и е свидетел на опустяването му.

"Бяхме много, а колко дечица бяха, аз съм гледала от 5 годинки нагоре моите внучета - 5 внучета съм имала, цяло лято, ама бяха малки. А сега станаха големи и си отидоха, се ожениха, имат си дечица и нито не идват да ме видят, че нямат време, нямат време", каза Надежда Георгиева - баба Дешка.

Затова чака с нетърпение младите хора от инициативата „Село назаем”. "Много добре се чувствам, много ми е весело с тях, приказваме си. Разправят ни и те какво и що правят и аз и те така", каза още Дешка.

Тихомира Методиева е майка на 17-годишно момиче, доброволец. "Много интересно те споделят за своите семейства с нас. За децата си, за внуците си и им става приятно, сякаш са си дошли внуците и децата им. Чувството е много близко", каза Тихомира.

А покрай приказките, се отмята и работа. "Вчера плетохме лук по два различни начина с плитка, по един друг начин. От руски сайт го беше видяла една баба, чистихме на една баба лозята, рязахме храсти", заяви доброволецът Катерина Бъчварова.

Тази година в инициативата са се включили рекорден брой участници - 19. "Те са много различни и цветни хора, различни по професия. Имаме юристи, имаме кинорежисьори, имаме финансист, счетоводители, юрист консулт, програмен Директор, имаме няколко учители. Различни колоритни личности", добави секретарят на читалище „Съзнание 1927” - Анелия Спасова.

В замяна, гостите получават от бабите ценни уроци. "За мен лично е по-трудно от компютрите. По-сложно е, но е много по-интересно", каза доброволецът Корнелия Инкьова.

Не липсват и познатите на всички - закачки. "Тя не иска да яде. Баничката ѝ сега, седи на масата", каза още Мара Петкова - баба Мара.

Бабите ги учат на тайните не само на градинската работа, но и на селската питка. "Ще направим една домашна питка, която не можем с нищо да я заменим. А когато ни омръзва купеният хляб, взимаме и си замесваме у дома, защото наистина от селския и домашния хляб по-вкусно няма", заяви баба Цеца.

"Супер се чувсваме при баба Цеца, много е гостоприемна. Показва ни как да правим разни неща из градината, да садим. Аз досега никога не съм го правила и ми е много интересно да науча от нея", каза доброволецът Лия Панайотова.

А питка без сирене не върви, затова вадинчани предават и тайната на истинския млечен продукт. "Сега направихме едно страхотно сирене, което аз за първи път правя. Забъркахме една каша и се получи едно много приятно квадратче, което като го нарежем на по-малки квадратчета и ще нахраним цялото село с вкусно сирене", каза още доброволецът Илиян Димитров.

Така на метри от Дунав, млади и стари се превърнаха в семейство.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info