Предвиждат се безплатни центрове за деца с хронични болести | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Предвиждат се безплатни центрове за деца с хронични болести

Author: в. \"24 часа\" | 11.08.2015

Предвиждат се безплатни центрове за деца с хронични болести "В 28-те областни болници се създават здравно-консултативни центрове, които ще осигуряват лечението на хронично болните деца", съобщи здравният министър д-р Петър Москов.

Центровете са част от националната програма за майчино и детско здравеопазване, която е приета и стартира от септември. Бюджетът й е 2 млн. лв. до края на годината. С тях се осигуряват безплатни грижи, прегледи и изследвания за бременни, майки и деца.

В здравните центрове ще работят медицински специалисти, психолог, социален работник и координатор. Те ще консултират и ще организират прегледите, изследванията и терапията на децата с хронични заболявания – сърдечни, неврологични, обменни, вродени малформации и др. За всяко дете ще се изготвя терапевтичен план, който ще трасира пътя му за директен достъп до нужните специалисти и дейности. Ще пише от какви прегледи и изследвания има нужда детето и с каква периодичност да се правят.

"Достъпът до центровете в областните болници е безплатен, вече няма да се налага родителите да търсят начин за справяне с проблемите", обясни Москов.

Специализирани центрове за някои хронични заболявания се създават в университетски болници, предвижда още програмата. Те ще предоставят прегледи, консултации и изследвания извън болничното лечение. За сърдечноболните деца например центърът ще е Националната кардиологична болница, а за тези с лицеви малформации -УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Децата с диабет пък ще се консултират в ендокринологичната болница в София и университетските в Пловдив, Варна и Плевен. Хематологичните болести поемат детската онкохематология в София, „Св. Марина“ – Варна, и „Св. Георги“ в Пловдив.

Недоносените деца ще се проследяват в университетската болница „Майчин дом“ в София, а децата с муковисцидоза -в Александровска болница. За спинална мускулна атрофия центърът ще бъде в „Пирогов“.

Програмата поема и профилактични изследвания за предотвратяване на увреждания. Изследването на слуха при всички новородени – слуховият скрининг, вече ще е задължителен и с пълно финансиране от държавата.

Осигуряват се още изследванията за ретинопатия – увреждане на зрението при недоносени, както и пренаталната диагностика за бременните. Тя включва биохимичния скрининг за генетични заболявания като синдрома на Даун. Сега изследванията се плащат от бременните, а държавата покриваше само реактивите за тях. Предвижда се и обучение на педиатри за откриване на аутизъм при децата до 3-годишна възраст.

Всички тези дейности до момента са недофинансирани или изцяло пропуснати от финансиране, а сега се обхващат и координират, обясняват педиатри. Най-трудно е за семействата с деца с увреждания и хронични заболявания, които се лутат между различните центрове, налага се да пътуват и да плащат много дейности и често пропускат важни прегледи и изследвания.

Picture: http://nmd.bg

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info