11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия | milostiv.org 
Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия

Author: Нова телевизия | 01.04.2019

11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия11-годишната Микаела от благоевградското село Церово страда от тежка форма на епилепсия. Когато се родило, момиченцето нямало никакви симптоми за болестта.

Сега семейството търси помощ за операция на момиченцето в чужбина. След безпроблемна бременност Елена Сакова ражда момичето по нормален път през 2007г. В началото бебето расте съвсем здраво и енергично.

„Изписа си се на четвъртия ден, никой нищо не ни е казал, че нещо има нередно. Нямаше проблеми три месеца Микаела си се развиваше нормално като за всяко бебе за възрастта си, нямаше индикации нещо да има”
, разказа бабата на Микаела Юлия Сакова.

Когато обаче навършва три месеца Микаела се разболява. С наглед тривиална диагноза. Майката на момичето Елена разказа, че тогава лекарите открили гнойна ангина. След нея на детето е поставена ваксина срещу тетанус и дифтерия. Няколко дни след задължителната имунизация идва най-страшния ден за семейство Сакови. Привидно здравата Микаела внезапно изпада в шоково състояние.

„Една сутрин посиня в леглото и вече тръгнахме по докторите, докато се установи, че е епилепсия”, продължава разказа си майката на Микаела.

Проблемите продължават и до днес. Вече 11 години почти всеки ден тя получава тежки епилептични пристъпи, при които изпада в болезнени гърчове. Не може да ходи и да говори. Майка й разказва, че с навлизане в пубертета вече пристъпите са ежедневни, включва и нови видове и тежки, на някои се налага да се слага диазепан, който да ги спре. А според Юлия, бабата на момичето, те пречат на мозъчната дейност на момичето, тъй като след всеки път то спира да помни това, което е научило.

Близките на Микаела години наред не получават отговор защо детето получава епилептичен пристъп. В семейството друг човек с такива проблеми няма, затова няма как болестта да е наследствена. Съмняват се, че ваксината е причинила тежките увреждания.

„20 дни след ваксината отключи пристъпа. Никой не може да ни каже, може би е случайност”, коментира Елена Сакова.

Надежда за Микаела има. След преглед в Турция лекарите са преценили, че с операция и поставяне на вагосов стимулатор пристъпите на детето могат да спрат. Интервенцията обаче струва 58 хиляди евро. Досега семейство Сакови са събрали 13 хиляди лева. А родителите й се надяват операцията да се извърши възможно най-бързо, защото пристъпите на детето с всеки изминал ден стават все по-тежки.

Ако искате да помогнете на Микаела, можете да го направите по следните начини:

По банкова сметка:

IBAN
BG49UBBS80021080823040
BIC UBBS BGSF
Титуляр: Микаела Иванова Миткова
Pay pal: elenasakova@abv.bg

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info