Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Призив за помощ на Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота”

Author: Диан Савчев | 01.11.2013Здрaвейте,

Ние сме Православен център за духовно обгрижване на наркозависими. Занимаваме се с лечение на хора, страдащи от зависимости. Отношението към зависимите от наркотици хора у нас е силно негативно. В очите на голяма част от обществото те са „престъпници“, „сами са си виновни“, „трябва да ги отбягваме“. Малко са хората, които се замислят, че този избор е направен в една много крехка възраст, когато човек е уязвим и не се е изградил като личност. Началната възраст на употребата е между 13 и 16.

Наркоманите са болни хора, които имат нужда от помощ, подкрепа и протегната ръка. Скандалите и забраните няма да им помогнат. Нужна им е топла дума от близките и помощ. Потенциална опасност да се превърнат в наркомани грози голяма част от децата у нас. Липсата на контрол, говоренето на достъпен език и подходяща превенция превръща инцидентната проба на купон в системно приемане на наркотици. И от обикновено, усмихнато дете, вашият наследник може да стане наркоман. Точно като тези, които отбягвате и сочите с пръст, защото „сами са си виновни“. Ние водим борба срещу тази зависимост.

Православният център за духовно обгрижване на наркозависими младежи (ПЦДОН) съществува вече повече от десет години. За това време екипът на центъра е помогнал да преборят зависимостта си от наркотични вещества и да влязат в т. нар. състояние на устойчива ремисия на огромен брой млади хора, дошли не само от улицата или от своите разпадащи се и страдащи заедно с тях семейства, не само от други сходни центрове, където не са получили адекватна или достатъчна помощ, или не са успели в достатъчна степен да се възползват от нея, но също така и близки и роднини на въцърковени православни християни, неуспели поради ред причини да се справят със зависимостта в границите на собственото си семейство, включително и такива на висши и редови клирици на БПЦ. Екипът ни Ви моли за съпричастност към нуждите на ПЦДОН! Молим съгражданите ни, които са в състояние да помогнат на центъра, да го направят. Нека с това докажем, че не е изчезнала на пълно човечността в обществото ни.

Центърът има най-вече нужда от финансова помощ, защото много трудно успяваме да покриваме нуждите си като сметки за ток, вода и т.н. Също така ще се радваме да приемем храна, дрехи и обувки, понеже повечето от младежите идват от улицата, а някои от тях са само с дрехите на гърба си. Опитваме се да намерим хора, които да наемат момчетата на работа, за да можем да покриваме някои от нуждите, но това става рядко и то се отзовават хора, които ни познават.

Финансова помощ може да се превежда на следната банкова сметка:

Сдружение "Отвори очи" Първа инвестиционна банка

IBAN: BG52FINV91501215277852, BIC: FINVBGSF Като основание за плащане, моля да впишете: Дарение за ПЦДОН

Повече информация за центъра може да видите от следните адреси:

 

Православен център за духовно обгрижване на нарозависими (ПЦДОН) „Св. Боян Енравота” се намира в гр. Варна, р-н Аспарухово, в двора на православен храм „Св. Цар Борис”.

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova