Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Одри от област Враца: Искам да се занимавам с криминални истории и да помагам на потърпевши

Author: Одри от област Враца | 30.07.2017Следният текст е мотивационно писмо, с което Одри кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2017. Целта на конкурса е да подпомага младежи в затруднено финансово положение, желаещи да учат висше образование. Към писмото си двадесетгодишната Одри ни изпрати и документи, с които показва, че общите приходите на двамата й родители са малко над 500 лв. Всеки, който желае да помогне за следването на Одри, може да види как би могъл да го направи от секция Дарители на интернет страницата на конкурса - http://milostiv.org/text/758
***
Здравейте,
казвам се Одри. Аз съм от  малко врачанско село, моето село – Попица. Миналата година  завърших гимназия с много добър резултат, кандидатствах във ВУЗ (Университет за национало и световно стопанство) и бях приета по специалност „Право“.  Още, когато постъпих в гимназията , аз знаех, че пътят ми към образованието няма да приключи със завършване на гимназиална степен, а ще продължа напред. Израснала съм в село и съм видяла как се живее без да си образован. Как всички проблеим идват от това, че населението е неграмотно. Не ме е срам да призная, че и моите родители са прекъснали образованието си твърде бързо , но те не са „прости“. Осъзнали са, че живота е хубав за образованите и амбицираните да постигат целите в живота си. Въпреки финансовото ни затруднение , те не спираха да ми помагат и да вдъхват кураж и увереност в мен!  Благодарение на тяхната подкрепа и разбира се с голяма подготовка от моя страна, успях да вляза в съответния ВУЗ.

Кандидатствах по специалност „Право“ и бях приета успешно. Тук идва въпроса ЗАЩО?  Ще обясня по този начин: Отначало всяко дете, когато започне училище харесва всички предмети и всичко му е интересно, след всяка измината година предметите, които детето харесва стават все по малко, защото не всичко му е интересно. В интерес на истината и с мен стана така. Учех всичко, което  трябва в училище, защото така трябва , но не всичко ми беше интересно с изключение на един предмет – История.  Когато станах  11 клас знаех, че ще кандидатствам с история. Започнах да  проучвам с какво мога да се реализирам с  този предмет. Разбира  се, първото, което ми излезе е учител. Бях далеч от тази мисъл, защото не мога да се справя с деца, а и не ми харесваше като цяло исках нещо по-динамично.  Разглеждах, разглеждах дълго време. По телевизията постоянно даваха  филми, новини за престъпления , убийства и т.н.  Ставаше ми хем интересно защо, как е станало, кога , къде , хем се натъжавах от случващото се. Осъзнах, че това е, което искам,  с това искам да се занимавам. Проучих какви са възможностите и историята като предмет за кандидатстване ми вършеше работа.  От всички специалности, „Правото“ беше най-близо до това, което искам. Когато кажа, че уча „Право“ , всички го свързват с адвокат, съдия ... , да за тези, които искат да станат такива , НО аз съм далеч от тази мисъл , това с което истински искам да се занимавам е насочено към криминологията  или следователската дейност. Вярвам, че човек , за да се справя в работата , за да не капризничи относно колко време  работи и какво, трябва да харесва и да се отдаде изцяло на това, което иска и му е интересно.  Като главна причина да избера да запиша право е тази, която посочих по-горе, другата е ,че „правото“ като специалност е доста престижна специланост, доста е трудна  от една страна, но е много интересна и може да ми отвори  много пътища към добра реализация.

След като завърша се надявам да започна да работя, разбира се в тази сфера. Знам,че не може веднага да станеш „велик“ след като си завършил, но искам поне да започна от някъде. Като за начало в МВР на някаква длъжност свързана с исканата от мен. Като цяло искам да съм част от екипа на МВР. Искам да се занимавам с криминални истории, да се опитвам да разреша конкретни случаи. Това, разбира се, ще помогне на съответните потърпевши, по този начин ще се чувствам пълноценна!

Образованието, което ще ми даде университета ще ми помогне за моето израстване напред. Ще ми отвори нови пътища, по които да поема.  Ще имам самочувствие на успял човек, което  е много важно!  Образованието е пътя към добрия живот!

Снимка: http://www.freeimages.com/photographer/Sadlej-39115

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova