Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Розалия от гр. Сандански: Приета съм в университета в БАТ – един от най-престижните университети в Европа за тази специалност

Author: Розалия от гр. Сандански | 20.08.2017Следният текст е мотивационно писмо, с което Розалия от гр. Сандански, заедно с допълнителни документи, кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2017. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на Розалия, може да види как би могъл да го направи следния адрес - http://milostiv.org/text/758

Родена съм през 1997 година в гр.Сандански, малък, но древен, слънчев и красив град. До завършване на 7-ми клас учих в едно от местните училища, увличах се по различни предмети, но към един изградих особено отношение – математиката. Още във втори клас започнах да ходя на математически състезания и за радост на всички имах успехи. Самата аз се чувствах щастлива, способна и окрилена, за това допринасяше и помощта на родителите ми. Точно тогава се случи най-страшното: баща ми почина. Не бих могла да опиша чувствата, които изпитвах тогава, но сега знам, че може би днес нямаше да пиша това писмо.

След завършване на 7-ми клас имах щастието да бъда приета в Националната природо-математическа гимназия „Акад.Л.Чакалов“ – гр.София. С майка ми и сестра ми се преместихме в София. През годините имах въможността да се развия и в личен, и  в научен план. За това много спомогна средата и учителите, на които съм истински благодарна. Отдадох се на усилено изучаване на математика /посещавах школи, четях теория, решавах задачи и ходех на състезания/. Спечелих призови места на национални и едно международно състезание. По това време проявих силен интерес и към химията. Не пропуснах да се включа и в олимпиадите по химия, където също постигнах много /два пъти класиране на национален кръг, а в 12-ти клас с призната оценка 5.75 за СУ/. През годините спечелих и редица стипендии /майка ми е много амбициозна/, което значително подпомогна семейния бюджет. Една от стипендиите /на Американска фондация за България/ включваше и лагер през лятото на всички стипендианти. Това помогна да се запозная и сприятеля с други млади хора, които имат сходни на моите интереси. Също така нарасна и личната ми мотивация за по-нататъшно обучение. Конкретизирах целите си. Реших да кандидатствам инженерна химия – наука, която съчетава математиката и химията. За мое щастие бях приета в университета в БАТ – един от най- престижните университети в Европа за тази специалност. Правителството на Обединеното кралство ми отпусна заем за обучение, а режийните поех сама. През лятото на 2016 година работих в София, спестих и пари от абитуриентския си бал и така финансирах заминаването си. След това, въпреки помощта на майка ми и другите близки роднини, се наложи да работя и от октомври 2016 година досега не съм спирала.

Мисля, че образованието е в основата на отношението на човек към света. Когато човек получи добро образование има реалния шанс да се реализира добре, да бъде независим и щастлив. А когато е щастлив, човек може да мисли за околните, за природата, да прави добрини, да бъде благодетел. Аз лично, бих желала, образованието ми  да има пряк досег с хората. Все още не съм решила какво точно ще работя, но бих искала да е в областта на генното инженерство или в създаването на козметика. Съществуват още много възможности, но и пред мен стоят още четири години обучение. Вярвам в бъдещето и се надявам да работя точно това, което би правило щастлива не само мен, но и хората, до които работата ми достига.

Снимка: http://www.freeimages.com/photographer/Daino_16-40392

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova