Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Художници откриват благотворителна изложба в помощ на търновския резбар Кирил Томанов

30.03.2014

Художници откриват благотворителна изложба в помощ на търновския резбар Кирил ТомановХудожници от цяла България се обединиха и организираха благотворителна изложба в помощ на техния колега Кирил Томанов от Велико Търново. В експозицията са събрани произведения от всички жанрове на изкуството, които през следващите дни ще се продават на символични цени. Събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на известния търновски резбар, който страда от тежко онкологично заболяване. Уникалната изложба “Кирил Томанов и приятели” се открива на Благовещение днес от 18 часа в хана “Хаджи Николи”. Любезните домакини от хана са предоставили безвъзмездно залите на двата етажа и отказват да приемат дори процент от продажбите на творбите.

През последните три дена приятели и колеги на Кирил от различни градове в страната, а и в чужбина изпращат свои картини, пластики, икони, скулптури. Така експозицията расте с часове. Много от авторите дори не са определили цена на произведенията си. Така всеки зрител и ценител на изкуството ще може да помогне с колкото може за лечението на търновеца, който от години има ателие на Самоводската чаршия.

“Кирил Томанов е приятел и голям резбар. Той е изключително скромен, затова малко хора знаят, че е единственият българин, който членува в Кралското дружество на миниатюристите в Лондон. В този елитен клуб, чийто почетен председател е човек от английската кралска фамилия, са поканени само 100 артисти от цял свят. Преди две години Кирил спечели голямата награда на дружеството в раздел скулптура”, сподели художникът Димчо Димчевски, който е сред инициаторите за благотворителната изложба. Той и неговата съпруга са избрали да предоставят за каузата икона, картина с масло и рисунки. Те ще се разделят и с една отлична работа на най-добрия барабанист сред художниците и най-добрият художник сред барабанистите – покойния Едмонд Демирджиян. Платното е част от тяхната лична колекция.
“Надяваме се, че този жест на приятелска обич и солидарност ще даде сили на Кирил да понесе по-леко предстоящата химиотерапия. Да се помолим за него с най-дългата молитва, която е думата любов”, призова Димчо Димчевски.

Вижте репортаж на БТВ за изложбата и фейсбук страница.

Picture: Даниел ЙОРДАНОВ

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova