Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Девойка, оцеляла в тежка катастрофа, се нуждае от рехабилитация, за да се движи

18.04.2014

Девойка, оцеляла в тежка катастрофа, се нуждае от рехабилитация, за да се движи След тежка катастрофа и животоспасяваща операция 18-годишната Славянка Тонева от Пазарджик все още не може да се движи. Съучениците й обаче правят всичко възможно да й помогнат, организирайки благотворителен концерт за набиране на средства.

Момичето претърпя тежък пътен инцидент преди месец. На път за Пазарджик колата, в която се вози заедно с още четири нейни приятелки, катастрофира. Състоянието на Славянка е критично - със счупени 9 прешлена на гръбначния стълб, тя е напълно неподвижна.

„Беше направена една доста сложна неврохирургична операция, която стабилизира гръбначния стълб, засега няма данни, че е възстановена функцията на периферните нерви и движенията от шията надолу са невъзможни при нея”, обясни проф. Чавдар Стефанов, началник на Отделението по интензивно лечение в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Дни след операцията майката на Славянка получава първата обнадеждаваща информация. „Казаха, че има чувствителност в раменете, че чувствителността идвала отдолу нагоре. В пълно съзнание е, всичко разбирала”, разказа майката на момичето Татяна Тонева.

На този етап лекарите се въздържат да кажат колко време ще отнеме на Славянка отново да се изправи на крака. „Ще се наложи много продължителна рехабилитация, която в България не е лесно човек да я осъществи, тука става дума за рехабилитация в рамките на години”, обясни проф. Стефанов.

„Все още чакаме да излезе от реанимация, по-нататък много засилена рехабилитация иска, където е нужно - нали казват, че в Израел е най-доброто”, обясни майката на Славянка.

Съучениците на девойката от Математическата гимназия в Пазарджик, събират пари, за да върнат приятелката си сред тях, организират и благотворителен концерт на 17 април в зала „Васил Левски”, за да помогнат за лечението и.

„Минах по всеки клас, обясних ситуацията, помолих всеки, който може да помогне, буквално левче по левче да съберем някаква сума”, разказа съученичката на Славянка Мария-Антоанета.

„Целият клас е под напрежение какво ще се случи с нея. Тя е тя е прекрасен човек и много красиво момиче, никой не е очаквал нещо подобно”, допълва друга съученичка на Славянка – Анна.

Следващия месец Сланявка трябвало да бъде абитуриентка, голямата й мечта била да стане зъботехник. „Аз вярвам, че тя ще сбъдне мечтата си, тя е силна, тя е моето силно момиче, тя ще се изправи”, убедена е майка й Татяна.

Ако искате да помогнете за възстановяването на Славянка, можете да го направите чрез банковата й сметка:

Банкова сметка: IBAN BG81PIRB73881604830099
Славянка Георгиева Тонева
PIRAEUS BANK

Picture: btvnews.bg

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info