Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Свещеник с рядка болест извоюва безплатни лекарства за всички като него

22.04.2014

Свещеник с рядка болест извоюва безплатни лекарства за всички като негоСвещеник от Ракитово страда от рядко заболяване, но е успял за извоюва безплатни лекарства за всички болни като него. Освен това организира екскурзии за възрастните хора в града.

Преди 25 години лекарите поставят на отец Стоил Лазаров диагнозата вроден имунен дефицит. Днес свещеникът не само дава утеха на стотици вярващи в църквата си в Ракитово, но е успял да извоюва от институциите правото на всички болни от това рядко заболяване да получават безплатни лекарства.

„Дълги години през моето детство аз правих едни рецидивиращи пневмонии. И най-накрая, когато станах на 19 години, след едно тежко заболяване, лекарите казаха: Не може тези пневмонии да продължават така, и се оказа, че имам вроден имунен дефицит”, казва свещеникът в храма „Св. Неделя”.

Цели 9 години отец Стоил се бори със здравната система, за да осигури клинична пътека за болните от имунен дефицит.

„Но Господ ми дава сили. И подкрепата на енориашите, на църковните служители - за мен е много важно! Защото, ако не бяха всичките те, цялата енория, целият град Ракитово, ако не ме подкрепяха - нямаше да успея тези хора да получат лечение. Миналата година вече имаме клинична пътека, с която получаваме имуно-глобулините. Ако не се лекува това заболяване, за съжаление, изходът е фатален”, допълва мъжът.

Въпреки тежката болест, отец Стоил е щастлив съпруг и баща на две дъщери. „Много е забавен и има страхотно чувство за хумор баща ми! И се опитвам и аз самата да се уча от неговото чувство за хумор, и колкото мога - да съм като него”, споделя Теодора Лазарова, дъщеря.

Свещеникът е любимец на възрастните хора в Ракитово, защото освен да ги събира в храма им, организира и екскурзии. „Много уважаваме нашето отче. Особено, когато ни води по манастири. Значи, ходихме в Гърция навсякъде по манастири, тук в България ни води. И мислим, че много ни помага”, коментира Славка Иванова.

Под ръководството на свещеника рушащата се 150-годишна църква на Ракитово днес е ремонтирана.

За самият отец Стоил пък най-важното признание е грамотата от Алианса за хора с редки болести. Тя е в знак на благодарност за това, че той се е преборил за клинична пътека за пациентите, страдащи от първичен имунен дефицит.

Picture: btvnews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova