Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Разказ на майка на дете със специални нужди

28.04.2014

Разказ на майка на дете със специални нуждиСлед като от началото на годината увеличиха парите на майките с 30 лв. месечно, родителка на близнаци от Добрич не само не получава по-голяма сума, а напротив. Сумата, която се превежда за единия й син, който е с увреждания, е дори по-малка от преди. Така, вместо да е поощрена от държавата, младата жена продължава сама да се справя с трудностите в отглеждането на детето си със специални нужди.

За другото си дете Мирослава Димитрова получава 75 лв. като детски надбавки. Тя е разочарована, защото като родител на дете с увреждане има нужда от много средства. Признава, че не може да разчита на помощта на държавата, която буквално е абдикирала от ангажимента си към семейства на деца със специални нужди.

Майката разказва, че не само за рехабилитацията са нужни пари, но и за помощните средства, които са необходими, за да може Дамян да се подобри и вече да не е в групата на децата с увреждания. Детето има реален шанс да тръгне на училище, заедно с "нормалните" му връстници и Мирослава се надява, че ако това стане, средствата, с които разполага, ще са й достатъчни.

Мирослава е член на сдружението на родители на деца с увреждания "Свети Мина" в Добрич. Разказва, че част от помощните средства, които има в момента, са им дадени от други родители от сдружението. Други пък са си ги измайсторили сами – стол, в който Дамян може да стои изправен, или шведска стена, пригодена от детска кошара.

Дамян има нужда от постоянна рехабилитация. Държавата обаче му отпуска само 10 дни в месеца, за останалото време майка му бърка в собствения си джоб.

Абсурдите са част от живота на майките на деца с увреждания. Никой не подготвя тези жени какво се случва и какво ги очаква. Единствено любовта към децата им им помага да се справят със трудностите. Утехата на Мирослава е, че, въпреки уврежданията, синът й е със съхранени интелектуални способности и наесен ще тръгне заедно с брат си на училище.

Бележка на редактора:
Ивелин и Дамян са близначета на 7 годинки. Дамян няма късмета на брат си да се роди здраво дете. Той е с диагноза ДЦП.

Днес Дамян се нуждае от помощ, за да му бъде закупена ортеза от Русия. Цената й е 12000 рубли или около 480 лева, а доставката от Русия е 200 лв, т.е общата сума, която е нужна, за да помогнем на Дидко е 680 лева.

Можем да помогнем на Дамян като преведем пари на дарителската му банкова сметка.
УниКредит Булбанк
IBAN: BG20 UNCR 7000 1521 6308 53
Дамян Влайков Димитров

За повече информация можете да се свържете с майката на Дамян - Мирослава чрез нейния Фейсбук профил.

Picture: news7.bg

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info