Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Студентски Семинар на тема: „Социалното служение в съвременното общество“

24.05.2014

Студентски Семинар на тема: „Социалното служение в съвременното общество“На 20 май 2014 година в Православния Център "Проф. Тотю Коев" за първи път се проведе обучителен студентски семинар между специалностите Теология и Социална Педагогика. Семинарът са организира по инициатива на Педагогическия факултет – специалност "Социална педагогика" и Православния богословски факултет към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", финансиран от Православния Център "Проф. Тотю Коев". Темата на семинара беше "Социалното служение в съвременното общество" и се предвижда да бъде проведен в три етапа: два обучителни семинара и заключителна конференция. Идеята е да се покаже какво са усвоили студентите като знания в сферата на социалнато служение и как това може да бъде приложено в бъдеще като съвместна работа между двете специалности. На семинара бяха разгледани две теми: работата с наркозависими и работата със стари хора, като студенти представиха работата с тези групи хора от гледна точка на специалността, в която се обучават.

Студентките от трети курс Социална Педагогика, Поля Стоилова и Стефани Тодорова, представиха своя доклад „Социална рехабилитация на лица, зависими от наркотични вещества". Те въведоха присъстващите студенти и преподаватели в темата за наркозависимостта и работата с лица, които са зависими. Веднага след тях се представиха, студентката от трети курс Теология Анита Димитрова и докторанта свещ. Зоран Мамучевски, с доклада "Социално пастирска грижа за лица зависими от наркотични вещества". От техния доклад стана ясно, че нещата в доста отношения се препокриват с начина на работата представен от Социалната Педагогика, но богословието придава по-дълбок духовен смисъл на проблема и по-този начин изхожда с по-различна концепция за грижата за тези хора.

След обяда започна и втория панел от семинара за работата със стари хора. Студентките от Социална Педагогика Йоана Цанева и Веска Петрова представиха своя доклад на тема: "Социална подкрепа на възрастни и стари хора". Последния доклад за деня беше изнесен от студента от трети курс Τеология Динко Митев, подпомаган от ас. прот. Добромир Димитров. В своя доклад Динков Митев показа, че ние като християни не можем да се откажем от старите хора, а трябва да подхождаме с внимание и любов.

Дискусията върху докладите, които бяха изнесени през деня гласеше, че и двете специалности могат да допринесът много за работата с наркозависимите и старите хора на база на получените знания в университета. Можем само да твърдим, че обмяната на опит би могла да спомогне още повече за работата с тези групи хора и да даде много ползотворни плодове. Като заключение свещ. Зоран Мамучевски, който е директор на ПЦ "Проф. Тотю Коев", благодари за присъствието на всички и за прекрасните доклади, които бяха изнесени, след което връчи грамоти за участие на присъстващите, които бяха подписани от ректора на Великотърновски университет проф. Дпн Пламен Легкоступ.

Picture: pbfvt.pravoslavie.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova