Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Почина милосърдния отец Стоян от Добрич

27.06.2014

Почина милосърдния отец Стоян от ДобричСлед тежко боледуване тази нощ почина отец Стоян Стоянов от Добрич, който беше председател на църковното настоятелство на храм "Св. Троица", епархийски съветник, бивш архиерейски наместник и основател на приюта за бездомни и социалната трапезария към храма.

Духовникът е помагал на десетки семейства с подслон и храна като в последно време работеше за разширяване на приюта към храма и за изграждането на нов в кв. Рилци.

Дълбок поклон пред светлата памет на отец Стоян и Бог да го прости!

Опелото ще се отслужи на 28 юни, събота, от 14,00 ч. в храм "Света Троица", гр. Добрич, от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Храмът ще бъде отворен през цялата нощ, за да може всеки, който желае, да се прости с отеца.

По-надолу можете да прочетете част от есето на Ивелин Василев, с което той стана победител в конкурса посветен на дяконията. Самият Ивелин е живял в приюта на отец Стоян и мечтата му е да продължи да развива милосърдното дело на свещеника.

"Мога да дам пример с един велик човек от богоспасяемата Варненска и Великопреславска епархия, а именно – отец Стоян от гр. Добрич. Този отец вече повече от 10 години показва милосърдието си не само в енорията си, а в целия християнски свят. Той е построил приют, където живеят бездомни майки с децата си. Той е бил гонен от комунистите още от ръкоположението му за свещеник, но отеца бил твърд във вярата си и макар, че са го гонели отвсякъде той споделял всичко с митрополит Йосиф, който пък го е и окуражавал. Отец Стоян не се страхувал от никой друг освен от Бог. Народа виждал огромната му вяра. Все повече и повече хора ходели тайно при него. Когато пада комунизма отеца вече бил свободен да извършва треби. През 1997г. той решава да реставрира катедралният храм в Добрич-„Св. Троица”. Той започва да моли хора да му помогнат със средствата за да извърши това деяние. Естествено веднага се появили и такива, които плюели по него. Той събрал необходимите средства. Ремонта бил направен. Няколко години по-късно той решава да построи приют за сираци, които са освободени вече от социалните домове (навършили 18 годишна възраст). Той отново търсел средства. Хората отново се отзовали на молбите му. Отеца вече е имал изградена добра репутация между народа, което е много важно за свещенослужителя, който призовава за милосърдие. А ако имаше лоша репутация? Дали някой щеше да даде и стотинка за това? Естествено, ние като християни не трябва да имаме и капчица съмнение.

Лично на мен отец Стоян ми разказа как е отишъл до една фирма за да помоли да му направят малка отстъпка на строителния материал. Собственика на тази фирма вече бил оповестен за намеренията на отеца да построи приют и също много искал да помогне с каквото може. Когато се срещнали, собственика на фирмата е дарил нужният материал за да се започне строежа. Отеца бил много щастлив. Той ми разказваше това със сълзи на очите. Не веднъж е споменавал и за това, как е намерил подходящите работници за строежа. Те са работели за 50 стотинки на ден. Днес единият от тях е последвал примера на отец Стоян. Той се отрича от мюсюлманството, приема свето Кръщение и в момента е свещенодякон. В момента в този приют са настанени над 20 майки с техните деца. Към храма има и Неделно училище и социална трапезария, където хора в затруднено положение получават топъл обяд всеки ден. Но милосърдието на отец Стоян не свършва тук. Той продължава да разширява дейността си. В момента се строи втори приют предназначен за 50 души и строеж на още една социална трапезария. Велико нещо е милостинята! Велик е и нейният полет тя пресича въздуха, преминава луната, надскача слънцето, достига до самото небе: но и там не спира - преминава и небето, възнася се над сонма ангели, над лика архангели, над всички вишни сили и се представя пред самия престол на Царя на царете! Тя е лека и благолепна, има златни криле и полет, които услаждават ангелите. В нея както говори псалмопевецът: „криле голубине, посребрене и междорамия ея в блищаний злата” Тя лети като златен и жив гълъб, надарен с нежен поглед и кротки очи. По-хубаво от това за окото няма. Така е прекрасна и удивителна тази птица – милостинята. Тя е дева със златни криле, преукрасена с бяло и кротко лице, тя е лека и благолепна и предстои пред небесния царски престол.

Моята мисия е да продължа това дело на отец Стоян. Би могло да се направят подобни социални центрове не само в Добричка околия, а в цялата ни страна. Раят е бил направен за нас, човеците. Само с милосърдие можем да си спечелим живота там. Да бъдеш в рая означава да бъдеш щастлив. Но всеки се нуждае от различни блага, за да се почувства щастлив. За по-принизените хора щастието може би се измерва в храна и бира, за други – в прочитането на стойностна книга, за трети – в това да се наслаждаваш на красотата на природата. Но всички, ВСИЧКИ хора на този свят, независимо дали носят поли от слама или са летели в космоса, се нуждаят от любов. И от надежда, че утре светът ще бъде малко по-мъдър, малко по-красив."


Допълнителна информация за широката благотворителна дейност на отец Стоян можете да научите и от следните адреси:

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org