Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Търсят се доброволци за ремонт на храм в с. Песочница

23.07.2014

Търсят се доброволци за ремонт на храм в с. ПесочницаТърсят се доброволци, които да участват във възстановяването на храма „Св. Георги Победоносец” в с. Песочница. Селото се намира на 10 км. от Берковица и на 95 км от София. Ремонтът на храма е започнал на 21 юли и се извършва от църковното настоятелство. Храмът е с уникална архитектура и много здрав, но покривът е в лошо състояние и проливните дъждове са нанесли сериозни поражения по цялата сграда.

„Разкриването на покрива и подмяната с нов ще ги правим от 4 до 11 август. До тогава ще сме свалили всичко от под покрива и ще сме обработили гредите за качване”, казват от настоятелството. „Имаме машини и материал, предоставен от кметицата на Берковица. Освен дърводелеца, който е член на настоятелството, имаме и двама помощници. Нуждаем се от двама или трима доброволци, които да помагат. Ако разбират и от дърводелски работи и покриви, това ще го приемем като допълнителна екстра”, пишат още те.

След ремонта на покрива от настоятелството планират да изработят нов иконостас и икони.

Инициаторите осигуряват на доброволците място за спане и хранене. „А ако доброволците са повече, имаме двор, идеален за къмпинг от палатки... Имаме и концертно пиано PETROF, комплект барабани Амати, малък миксер и стъпало 200W, малко микрофони, бас и китара...”, описват условията хората от Песочница.

„От село Песочница е най-старият депутат в българската история – стогодишният дядо Анто Георгиев, който е открил Учредителното събрание в Търново след Освобождението. Дядо Анто е бил уникален човек. Царят му пратил файтон да го закара до Търново. Дядото обаче върнал файтона и казал да предадат на царя, че няма нужда от превоз, понеже си има кон. Отишъл си с коня! 300 километра и обратно езда на кон на 100-годишна възраст! Открил Събранието, прибрал се и след 2 години умрял на 102-годишна възраст”, разказват още организаторите.

За връзка с настоятелството: 0887938877. Може да изпращате и смс-и.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova