Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Солидарен център Варна организира кръводарителска акция

30.07.2014

Солидарен център Варна организира кръводарителска акцияВ петък на 1 август от 9.00 до 14.00 ч. в Солидарен център, гр. Варна ул. София 1 до ЖП гарата, ще се проведе акция по доброволно кръводаряване. Целта е да се подпомогне работата на Център по трансфузионна хематология – Варна в летните месеци, когато дефицитът на кръв и кръвни продукти значително нараства.

Акцията се организира от Солидарен център Варна с подкрепата на Български алианс за кръводаряване

Кръвта и кръвните продукти са незаменим животоспасяващ медицински атрибут, който до днес няма синтетичен аналог. Без кръводарителите, стотици хора - нуждаещи се от планови операции, жертви на инциденти, родилки, хронично болни – са обречени.

България е сред страните с най-нисък брой кръводарители на 1000 души население – само 22-ма. За да бъдат удовлетворени нуждите на здравната система, е необходимо това съотношение да бъде най-малко 33/1000. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци.

Във Варна всеки месец се прави кръвопреливане на 48 пациенти с таласемия - 23 деца и 25 възрастни. Кръвопреливането се налага, защото при тези пациенти, поради генетична мутация, не може да се синтезира нормален хемоглобин, и това води до бързо разрушаване на червените кръвни клетки (еритроцити). За да живеят тези пациенти, се налага да им се прелива кръв на всеки 2 до 4 седмици, и да приемат всекидневно хeлатиращи (пречистващи кръвта) лекарства.

Една истинска история

Тамара ще стане на 7 през ноември. Прелива й се кръв всеки месец, откакто е навършила година и два месеца. Нерядко обаче се случва кръв от нейната група B+ да липсва.

„За последно ни се случи преди два месеца”, разказва майката на Тамара, Антония. „Хемоглобинът й беше паднал много, но въпреки това в насрочения от лекарите ден за кръвопреливане за Тамара нямаше кръв. Подобни ситуации винаги са голям стрес за нас, защото след като падне до 80, хемоглобинът много бързо и рязко може да достигне животозастрашаващи нива от 40. А това се случва, защото няма кръводарители. Да, пациентите с таласемия са планирани, но въпреки това не са осигурени. Представете си какво е за хората, които се нуждаят от кръвопреливане при инциденти, при раждане…” , споделя още Антония.

Нивото на хемоглобин при здравите жени не бива да пада под 130, а при здравите мъже – под 140. Стандартът за лечение при деца като Тамара изисква хемоглобинът им да е между 95 и 105 непосредствено преди кръвопреливането, за да може те да израстат с възможно най-малко странични усложнения в следствие на заболяването си. Липсата на достатъчно и навременно кръвопреливане обаче поставя под въпрос качеството на лечението им.

За повече информация:

Павлета Петрова „Солидарен център“ Варна тел. 0877 855 881
facebook.com/groups/socialcentyrvarna/

Доц. Д-р Валерия Калева ръководител на Клиника по детска онкохематология тел 0888 469 321

Драгомир Славев Български алианс за кръводаряване тел. 0886 839 195

Ваня Добрева – Национален алианс на хора с редки болести Варна тел. 0889 324 216

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info