Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Приютът на отец Иван има готовност да приеме 42-ма пострадали от наводненията

10.08.2014

Приютът на отец Иван има готовност да приеме 42-ма пострадали от наводнениятаОтец Григорий (Григор Ив. Димитров) е син на отец Иван от Нови хан. Той пое неотдавна приюта от своя баща. Свещеникът заяви, че има готовност да приеме 42-ма пострадали и най-крайно нуждаещи се, пострадали от наводнението в гр. Мизия и околността. Приютът е готов да предостави къщи в с. Якимово, които са подходящи за обитаване. Отец Григорий коментира, че въпреки очакваната лоша реколта пострадалите от бедствието ще могат да разчитат и на скромна прехрана. Така, макар и с подръчни средства, хората ще имат покрив над главите си и храна.

- Отец Григорий, колко човека можете да настаните в приюта в с. Якимово, има ли вече настанени при Вас?

- Все още няма настанени хора. Баща ми (отец Иван – бел. ред.) е разговарял с кмета на гр. Мизия и има сформиран кризисен щаб. Изчакваме да спадне нивото на водата, а някои от хората искат да си се върнат в домовете си, не искат да ги изоставят. Ако се стигне дотам, че комисия определи, че жилищата са опасни и няма как да се живее в тях, тези хора ще бъдат настанявани в домове на близки в селата или в града. Баща ми е заявил готовност, че можем да приемем 42-ма човека. Село Ясимово е на 40 км от гр. Мизия. Това улеснява начинанието. Хората, ако си преценят, че имат нужда от нашата помощ, могат да бъдат настанени.

- Какви са условията, които се предлагат в с. Якимово?

- Това са къщи, които са обитаеми, готови са за ползване. Има легла, оформена е кухня, има нормални условия за живеене.

- Колко време биха могли да останат в тези къщи хората?

- Никой няма да ги изгони, докато си възстановят домовете. Едва ли ще останат вечно, всеки иска да се върне в дома си, но докато имат нужда, ще могат да останат в тези къщи. Не поставяме срокове, за месец или два месеца, кой колкото може и иска, може да остане при нас в тези къщи.

- От какво имате нужда сега, как могат да Ви помогнат фирми, общини, отделни граждани, за да посрещнете пострадали от наводнението?

- Едва ли ние сме най-нуждаещите се. Къщите, които предлагаме в с. Якимово, са старички, не са нови, повечето са на гредоред. Има малко течове от покривите, керемиди има за смяна. Ремонтни дейности са необходими, но ние си ги извършваме постепенно, когато и колкото можем. Това обаче изисква пари. Трябва да се купят нови керемиди, строителни материали, това изисква средства. Имаме нужда от ремонти, но въпреки това в тези къщи може да се живее, не са опасни, нито са с лоши условия.

- Говорено ли е с кмета на гр. Мизия, ще бъдат ли изготвени списъци с най-крайно нуждаещите се?

- Изчаква се да падне нивото на водата. Едва тогава ще се преценява кои хора ще се върнат по домовете си и кои няма да могат поради различни причини. Тогава ще видим кои хора ще имат необходимост да дойдат при нас.

- Как ще се организира изхранването в с. Якимово?

- Ние осигуряваме и прехраната, както и досега, ще храним хората, които имат нужда от такава помощ.

- Вашият баща отец Иван спомена, че реколтата, която са очаквали, е доста слаба заради дъждовете; при Вас какво е положението – ще има ли достатъчно продукция, за да изхраните нуждаещите се?

- Да, тежка година е, и при нас не е по-различно. Имаме посеви, но едва ли реколтата ще е добра тази година.

- Получавате ли някаква помощ от църквата за настаняването на пострадалите от гр. Мизия и околността?

- Не, митрополиите са автономни и всеки владика си решава, дали има възможност да поеме хора в даден манастир, църковен имот, където има подходяща леглова база.

Вижте още: Църквите отварят врати за бедстващите

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info