Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Дават 1,6 млн. лв. за щетите от потопа в Пловдивско

27.09.2014

Дават 1,6 млн. лв. за щетите от потопа в Пловдивско1 милион и 600 хиляди лева отпусна държавата за възстановяването на щетите от наводненията в Пловдивско. С парите ще бъдат изградени нови мостове, водопровод, подпорни стени и пътища в седемте села на община Родопи, които пороите откъснаха от света за няколко дни.

Бедствието сполетя седемте родопски села в началото на август, но едва сега започнаха възстановителните дейности по отстраняването на щетите. Забавянето се дължи на това, че се чакаха пари от държавата. В трите най-засегнати от стихията села - Дедово, Първенец и Храбрино, пораженията от пороите са най-вече върху инфраструктурата. В село Храбрино петметрова приливна вълна отнесе главния път и прекъсна достъпа до съседните села. И в момента пътят е затворен, а хората са принудени да заобикалят през друг път.

В село Храбрино вече се изгражда нов водопровод. Старият бе отнесен от пороите. Най-много пари - 1 милион и 200 хиляди лева държавата дава за нова подпорна стена на реката в селото. Приливната вълна отнесе част от бетонната преграда и подкопа основният път, който се срути и падна в коритото на реката. Възстановяването на трасето ще започне от утре.

В съседното село Първенец ромската махала, в която живеят 700 души, все още е откъсната от света. Хората негодуват, че багерите бързо съборили пречупения мост, а изграждането на новия върви с бавни темпове.

От два дни откъсната махала е без питейна вода. За да стигнат до училището, децата заобикалят през две съседни села.

Новият мост ще струва 330 хиляди лева и ще е с две платна за движение. За хората мостът е важен, защото освен че води към ромската махала, свързва Първенец и със съседното село Брестовица.

По план възстановителните дейности трябва да приключат до началото на ноември, но ако времето се влоши, това означава, че ремонтите ще се протакат догодина.

Повече по темата - тук

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info