Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

10 млн. лева са необходими за реставрацията в "Свети Александър Невски"

06.10.2014

10 млн. лева са необходими за реставрацията в "Свети Александър Невски" Близо 10 млн. лв. ще са необходими за възстановяването на ценните стенописи в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, чийто собственик от няколко дни е Българската православна църква.

Прогнозната стойност е на доц. Здравко Каменаров от Националната художествена академия, който е работил в храма през 1989 г.

След радостната новина, че най-сетне получават нотариален акт за храм-паметника, владиците се тревожат откъде ще намерят средства за ремонта. Шефът на синодалните имоти отец Василий Сарян разчита на държавната субсидия, а епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма, е убеден, че трябва да се направи дарителска кампания, в която бизнесът да даде мощно рамо. Състоянието на катедралата е плачевно. „Тя е построена много стабилно, но все пак са минали сто години. Редно е да се направи инспекция на всички тавани, които са с дървени конструкции, за да установим в какво състояние са. Те крепят вътрешните сводове на храма. Ако са прогнили, ще е нужен солиден финансов ресурс“, обясни епископ Тихон.

Друг е въпросът със стенописите. „Те ще са най-тежката и скъпа работа“, уточни той. Някои от тях са напълно унищожени от течове“, обясни за „Преса“ доц. Здравко Каменаров. При изографисването им са допуснати и технологични грешки, тъй като са използвани много силни консерванти. Това е довело до втвърдяване на боята и затова тя се е олющила. Фреските в храма са девет декара (9000 кв. м). В зависимост от състоянието им средната цена за реставрация на квадратен метър ще е от 500 до 1000 лв. за труд и материали. Ако се осигури финансиране, обновяването би отнело години.

Откакто е построена през 1912 г., Патриаршеската катедрала е ремонтирана два пъти, като преди 11 години кубетата бяха позлатени наново. Досега не е правена реставрация на стенописите.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova