Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Конна терапия за деца с увреждания

04.11.2014

Конна терапия за деца с уврежданияВеселина Фелдман e клиничен психолог и безвъзмездно помага на деца с увреждания чрез конна терапия. Да подкрепим прекрасната инциатива като гласуваме за нея от страницата на Нова телевизия.

Тя обича да гони вятъра, да препуска с конете и да прави децата щастливи. Не минава ден, в който да не сбъдне тези три неща – благодарение на конната терапия за деца с увреждания.

Любовта й към конете започва още на 5-годишна възраст. Тогава се случва първата й среща – с кобилата Веска. Чака дълго, докато й намерят седло, но чакането си струва. „Беше много хубаво, но и много високо”, спомня си Веселина. От тогава до днес тези благородни животни са неизменна част от живота й. Била е състезател по конен спорт, както и инструктор по езда. Още по-пълноценно усещането става, когато открива конната терапия – мястото, където се обединяват всичките й страсти – коне, психология, деца и природа.

Веселина завършва бакалавърска степен по психология в Нов български университет (НБУ). В момента завършва и магистратура по клинична психология. През годините трупа опит като експериментатор в лаборатория по експериментална психология към НБУ, мениджър на Центъра по когнитивна наука отново в същия университет. Изследовател е по два международни изследователски проекта, а така също е автор и съавтор на научни публикации в международни издания. Представяла е своите резултати на Световната конференция по когнитивна наука, както и на Втората международна конференция по аналогия.

Там, сред богатия научен опит обаче, продължава да пази спомена за голямата си детска мечта – да бъде кон поне за малко, за да може да полети в галоп. От тогава всеки ден добавя по още една мечта. Защото обича да мечтае, но по-важното – обича да сбъдва мечтите си. Дори ако една от тях е да догони вятъра…

Според идеята на Ванеса чрез контакта си с коня, детето с увреждания показва своите липси и трудности. Конят улавя това и на свой ред му отговаря – връща в отговор нещо, което детето усеща и комуникира обратно към животното. Така започва една пълноценна и истинска комуникация, в която децата са интуитивни, искрени, неподправени, способни да изразяват себе си. Именно затова идеята на Веселина Фелдман е конна терапия, осъществявана сред природата.
Какво представлява този метод? Това е терапия, в която конят участва наравно с терапевта в оздравителния процес. Той е активен участник, залага се много на общуването с животното, на създаване на връзка с него, влизане в един емоционален контакт, който се изгражда около грижата за кончето.

Проблемите, които могат да намерят своето разрешение с този вид терапия, са свързани с по-доброто емоционално, социално, когнитивно, поведенческо и физическо развитие на децата. Именно това е и основната цел – да се постигне една по-добра социализация и да се подобри психическото и физическо функциониране на децата.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info