Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Държавата, Църквата и дарители спасяват бедни от глад

03.12.2014

Държавата, Църквата и дарители спасяват бедни от гладВсе повече институции у нас с протегната ръка към бедните. Освен държавата, в инициативата "Топъл обяд в студената зима", се включват банки, синдикати и Църквата.

От 14 години в манастир „Успение Богородично” в Кърджали бедните получават топла храна. Идеята Църквата да храни социално слабите е на отец Боян Саръев, а трапезарията продължава да действа толкова много години, благодарение на доброто сърце на хора с възможности от Родопите, които даряват хранителни продукти.

В този своеобразен кръстоносен поход срещу глада, Църквата не е сама. Държавата чрез Министерството на труда и социалната политика всяка зима осигурява безплатен топъл обяд на хиляди бедни у нас. През последните години в доброто дело се включват все повече институции.

Може да е постно сега, ама има храна

Десетки социално слаби всеки божи ден идват в манастира, за да се нахранят. Сред тях е и баба Кера, за която купичка топла супа е достатъчна, за да засити глада й: „Може да е постно сега, ама има храна...”.

Църковната помощ е за всички в нужда, без значение от етнос и религия

„Църквата не е социална служба, но, разбира се, пък Църквата трябва да дава и личен пример за милосърдие, защото тя основно това проповядва”, казва отец Саръев.

Държавата също дава своя принос в борбата с глада, с разкриването на стотици трапезарии през зимата, където социално слаби по списък получават топъл обяд.

Колкото и проекти да стартират обаче, не винаги помощта стига до всички в нужда. Затова в кампанията вече се включват и финансови институции. С пари от банка и частни фирми, за 13-та година в София ще работят 13 социални кухни.

В тях от понеделник до петък се предлага безплатен обяд. Той е само за хора, които са регистрирани в социалните служби по места.

По данни на социалното министерство в момента у нас чрез фонд Социална закрила се финансират 179 трапезарии, които буквално спасяват от глад над 13 хиляди бедни, и то през най-тежките зимни месеци - от началото на октомври до края на март.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova