Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Жена цепи дърва и прекопава градини за комат хляб

06.12.2014

Жена цепи дърва и прекопава градини за комат хляб44-годишната Ина Христова бедства без препитание в еленското село Беброво. Живее на квартира в грохнала къща, която всяка нощ пропада. Няма ток, а вода си носи с кофи и туби от селската чешма на половин километър от дома и. Свети си и се грее на свещи.

"В голяма нищета изпаднах. Преди 5 г. работех в завода за стъкло в Елена, но той фалира. После ме назначиха в горското стопанство, но и там минаха поголовни съкращения. Сега за комат хляб се хващам да цепя дърва по хорските къщи или да прекопавам градините", реди през сълзи Ина Христова.

Последно е била назначена по трудовата заетост в местното кметство, но преди 6 месеца останала без работа, защото срокът на програмата изтекъл. Озовала се на борсата. От социалните служби обаче преди зимата и отказали помощи за отопление, защото се оказало, че доходите и от трудовата борса надхвърлят фиксираният минимум със 7 лева.

"Жената се е жалвала до социалната служба в Елена. Ние сме потвърдили становището на колегите, че преведените и средства надвишават гарантирания минимален доход от 65 лв. за отпускане на целева помощ за отопление. Това е законово разпореждане и ние не можем да го нарушаваме дори и надвишението да е с няколко лева", обясниха от Областната дирекция Социално подпомагане в старата столица.

От социалното ведомство изпратили на Христова и писмо с решението за отказ. "Не стига това ами и последната ми сума от 180 лв. от юли остана блокирана в КТБ. Сега ако успея да припечеля 20 лв., ще отида до Велико Търново да си ги търся от банката", вдига рамене Ина Христова.

Жената зъзне в студената стаичка на неугледното си жилище. "Не знам как ще оцелея тази зима. Мисля да взема един кубик дърва назаем, за да не умра от студ", споделя Христова. След миг се сеща, че няма да може да се издължи, защото цепениците струват 40 лв, а и в бакалията е натрупала борч от 70 лв.

"Сега като се разчуе, че си докарвам и по 2 лв. като къпя и обличам покойници, социалните служби ще ме причислят към богатите и съвсем ще захлопнат вратите си за мен", не крие страховете си Ина Христова.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info