Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Родители намират дъщеря си след 7 години, в които я смятат за мъртва

16.12.2014

Родители намират дъщеря си след 7 години, в които я смятат за мъртваНа Цонка и Деньо от Сливенското село Бяла през 2003 г. им се ражда 4-то дете, момиче. След раждането си Цонка едва оцелява, а детето никой не очаква да живее дълго. „Дойде след туй докторката при мене и каза, че детето е много увредено...” „ ...Не може да се гледа в домашни условия”, разказва Цонка. „ Казаха ни, че няма да живее дълго лапето, дадоха ни един акт за раждане само...”, допълни Деньо. „Накараха ни да се подпишем за... да се откажем”, конкретизира Цонка. Но всъщност с този подпис те са се били отказали от родителските си права над бебето си.

Месец по-късно Деньо и Цонка се връщат в болницата, за да потърсят детето си, но биват изгонени от докторите. „Единият път докторката ни изгони, а единият път въобще никой не се показа".

Не рядко срещана практика е лекари да съветват родителите на децата, които се раждат с увреждания, да се откажат от тях, тъй като няма да живеят дълго. А в същото време повече от 50 % от родителите не желаят да прекъсват връзката със своите деца.

Малко по-късно родителите на момиченцето заминават в Гърция до 2010 г., когато проект на Държавна агенция за закрила на детето търси всички родители на близо 2000 деца с увреждания, изоставени в домовете. Тогава родителите на Теодора получават най-радостната новина в живота си, че дъщеря им Теодора е жива”. „Вече детето е голямо за Сливен и трябва да го преместят в Кермен, чете майката в писмото, което ѝ изпращат от агенцията. Така родителите на момиченцето вземат решение по-скоро да се приберат в България.

Първото нещо, което правят Деньо и Цонка след завръщането си в България, е да отидат до Кермен. Там бащата вижда за първи път детето си, а майката – за първи път го прегръща. „Още на входа директорката ни предупреди като го видите, да не се уплашите”, разказа бащата на Теодора. „Както го прие майка му и като прегърна майка си, стисна я за врата и не я пусна направо”. Като я прегърна и веднага разбра, че това е майка му, сподели още бащата. След това родителите веднага решили да изведат детето със себе си, без значение от степента му на увреденост.

Теодора е само 8 кг. когато е взета от истинските си родители. Въпреки това тя започва да наддава. По-късно бива подложена и на редица операции за главата, гърба и др.

Откакто Теодора е у собственото си семейство, тя се чувства по-добре и се е научила да прави много нови неща.

Единственото желание на майката на Теодора е тя да говори: „Нищо не искам, искам само да говори. Тя казва само мамо и бабо, нищо друго”, сподели още Цонка. Родителите на Теодора не разполагат със средства за операцията й, което би помогнало на детето да проговори.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info