Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Българският патриарх Неофит посети онкологично болни деца в София

19.12.2014

Българският патриарх Неофит посети онкологично болни деца в СофияНа 17 декември 2014 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, която се помещава в сградата на ИСУЛ. Това е първото по рода си и единствено по своя мащаб лечебно заведение, в което пациенти са само деца, с онкологични и хематологични заболявания.

Негово Светейшество, който винаги с голяма любов и грижа гледа към най-малките - децата, пожела в дните на Рождественските празници да посети болните дечица, да се запознае с тях, да им поднесе подаръчета и да ги благослови за успешно лечение и скорошно оздравяване.

Придружен от софийския викарий - Браницки еп. Григорий, от началника на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов, софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и изп. секретар Ангел Младенов, патриарх Неофит бе сърдечно посрещнат от управителя доц. д-р Добрин Константинов. Той накратко запозна патриарха с историята на детската болница, с последното основно обновяване на сградата, възлизащо на 5 милиона лева, с новостите и постигнатите научни резултати на екипа и му представи десетте лекари, петнадесетте медицински сестри и работещите в момента лаборанти и помощен персонал.

Патриархът разгледа трапезарията на децата, устроена в началото на лечебния корпус, и се запозна с две от децата, които в този момент бяха в състояние да се движат.

Негово Светейшество влезе във всички болнични стаи и благослови страдащите дечица, които се лекуват там. Приковани от системи, а някои и от невъзможност да се движат, те гледаха с тъжните си очи патриарха, който се опитваше да поговори с тях, да им вдъхне надежда и да почувстват предстоящата Рождественска радост. Подаваше им празничните торбички и като любящ баща ги милваше по главичките.

Посещението на Българския патриарх завърши с обща снимка на целия екип на детската болница.

На изхода дечицата, посрещнали Негово Светейшество, го изпратиха с дар - две рисунки, които в момента бяха нарисували за него. Малките ръчички подадоха листчетата, а детските очи, отворени широко, го гледаха с очакване. Той се усмихна, благодари и като разгледа рисунките им, ги насърчи да продължават да рисуват.

„Днес беше хубав ден” - бе написало едното, това бе чувството и оценката на болното дете, което не знае колко дни живот в този свят му остават, но с надеждата, че и за него има бъдеще, в което ще може да играе и с голяма радост да очаква нощта на Рождество Христово.


Справка:

Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания (СБАЛДОХЗ-София, ЕООД) е самостоятелно, високоспециализирано лечебно заведение. Тя е правоприемник на Клиниката по детска онкохематология (ДОХК) към Катедра "Детски болести" на Медицинска академия (основана през 1972 г. на територията на І Детска клиника, Александровска болница – София). През 1990 г. е преместена на настоящия адрес и заема част от сградния фонд на УМБАЛ „Царица Йоанна".

СБАЛДОХЗ е единствената специализирана болница в страната, в която се осъществяват пълен обем диагностични и лечебни мероприятия при деца от новородени до 18-годишна възраст с кръвни заболявания и солидни тумори. Тук е разкрит и функционира пълноценно първият в Република България сектор за трансплантация на костен мозък (трансплантация на хемопоетични стволови клетки).

През 1997 г. е разкрито и трансплантационно отделение с два стерилни „бокса” и за първи път в България е осъществена трансплантация на костен мозък при 10-годишно дете със солиден тумор. Към средата на 2005 г. вече са осъществени над 80 трансплантации.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova