Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благотворително Рождественско тържество в храм Св. Параскева

19.12.2014

Благотворително Рождественско тържество в храм Св. Параскева„От деца за деца“ - под този надслов вече осма поредна година столичният храм “Св. Параскева“, на ул. “Г. С. Раковски“, става домакин на Рождественско благотворително тържество, организирано от църковното настоятелство при храма и образователна институция „Дарби“.

На 17 декември под купола на просторния и красив софийски храм, обединени от празничното настроение на наближаващия светъл християнски празник Рождество Христово, се събраха множество деца, родители, възпитатели, учители, преподаватели, духовници и миряни, за да вземат участие в благотворителната инициатива.

Тази година събраните подаръци и дарения бяха предназначени за децата от Дома за деца с трайни увреждания и съхранен интелект - гр. Луковит, Центъра за настаняване от семеен тип - гр. Ловеч, Центъра за настаняване от семеен тип - с. Дрен, Дома за деца, лишени от родителски грижи - с. Доганово, SOS детско селище в с. Дрен, Дома за сираци "Св. Николай" при манастира "Света Троица" - с. Нови хан.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, столични духовници, доц. д-р Божидар Андонов - зам.-декан на Богословския факултет към СУ, г-жа Ваня Станчева - експерт в Регионалния инспекторат по образование, представители на държавни и граждански организации и ученици на образователна институция „Дарби“. Сред гостите бе и йеромонах Рафаил, игумен на Кладнишкия манастир, който се грижи за сираци от с. Дрен.

Идеята “От деца за деца" възниква спонтанно в организаторите и още от първия път се възприема. Наред с младежите се включват и най-малките деца и с много внимание подготвят подаръчета, които с радост поднасят в този ден на свои връстници с увредено здраве и в неравностойно положение. Мнозина от присъстващите дойдоха на тържеството с подаръци, изработени от самите тях.

Празникът на благотворителността бе открит с водосвет, предстояван от митрополит Гавриил, с когото съслужиха ик. Дамян Делов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Кирил Попов и храмовото духовенство, също и протойерей Йоан Чикалов.

С поздрав и благослов от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит към многобройните присъстващи се обърна митрополит Гавриил. Към неговите слова се присъедини г-жа Бистра Илиева, изпълнителен директор на фондация „Дарби”. Тя обяви, че от тази година наред с коледните подаръци са събрани парични средства, с част от които ще се подпомогне подготовката на децата от домовете за участие в Детския фестивал за църковнославянски песнопения, организиран от фондация „Дарби”.

В празничната програма взеха участие ансамбъл „Елици” на Националната гимназия за древни езици и култура ”Константин Кирил Философ” с диригент Даниел Иванов и хористите на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”. Поздравление към децата от домовете и дарителите отправи вокалната група към Дома за деца, лишени от родителски грижи „Радост”, с. Дрен, с ръководител г-жа Гърбева.

„Коледно настроение“ и подаръци за децата от домовете поднесоха питомците на Целодневна детска градина ”Звездица”, кв. “Кремиковци“, едни от първите и ежегодни участници в Рождественското тържество.

С много настроение участниците в благотворителното тържество пяха, разговаряха, общуваха и с радост поемаха своите подаръци, подготвени от многобройни фирми и дарители.

Духовенство, възрастни и деца - всички заедно като едно сърце, изпълнено с топлина и обич един към друг - доказаха, че няма нищо по-велико от това да даряваш любов на ближните.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info