Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

39 деца от Смолян и страната са наградени в конкурса "Чудото на Коледа"

22.12.2014

39 деца от Смолян и страната са наградени в конкурса "Чудото на Коледа"Приключи Шестият конкурс „Чудото на Коледа”, обявен в чест на Рождество Христово от Младежкия православен цeнтър „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян и Сайта „Всемирното православие“ за детско творчество - рисунка, стихотворение, есе. Резултатите ще бъдат публикувани на 6 и 7-ма стр. в Коледния брой на вестник „Чисти сърца“ и на сайта „Всемирното православие“.

За отбелязване е, че тази година по-голяма част от творбите са акцентирани точно върху Рождеството на Христос и на традициите в българските ни домове. Децата изразяват личното си виждане и отношение и наблягат на любовта и добрината в живота, донесени ни от Спасителя на света – Божия Син. Двете журита с голяма радост разглеждаха и оцениха творбите и пожелават на всички участници нови успехи.

Екипът на сайта „Всемирното православие“: гл. редактор д-р Росица Колева и редакторът Василка Нанева, оглавили литературното жури, определят, че темата на тазгодишния литературен конкурс „Чудото на Коледа“ е окрилила малките поети и писатели (от 10 до 17 години) да разкажат как очакват и преживяват светлия християнски празник Рождество Христово. Детските творби трогват с неподправената си сърдечност, с откритието, че „истинското щастие е това, което даваш с любов от сърцето си“, както и че усмивката на поне един човек зависи от нас. Малките автори искат и децата без родители, и бедните, и самотните да бъдат обградени с обич, защото иначе, въпреки празника, и тяхната радост няма да бъде пълна. Пожеланието на децата е хората, забързани в делника, да могат поне за Коледа за малко да поспрат и да обърнат внимание на близки и далечни, малки и големи, на тези, които се нуждаят от утеха.

Журито за изобразителното и приложното изкуство - художничката Симеона Савова-Коруева, директор на Професионална Гимназия по приложни изкуства в Смолян, и художникът Румен Найденов, преподавател в гимназията, бяха много затруднени да избират от стотиците рисунки на деца от 5-6-годишни до юноши кои да бъдат наградени. Радваха се и минути вглъбено мълчаха над някои рисунки. Определят, че творческите импулси на някои деца са много оригинални, но всички рисуват искрено и с желание да представят Коледа – Рождество Христово, като светъл празник за сърцето, душата и за творчеството. Директорът Симеона Савова-Коруева кани всички деца, участвали в конкурса, да посетят Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян, да разгледат ателиетата и се запознаят със специалностите и учителите. Ако решат, да се чувстват поканени да учат в това художествено училище. Така ще развиват талантите, които Бог ни е дал.

"Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!"


Наградените деца от страната ще получат грамотите и подаръците по пощата, а тези от Смолян и общината се очаква заедно с родителите и учителите си да дойдат на специалното тържество за тях след ваканцията - на 9 януари 2015 г. в 16 часа в залата на Неделното училище към катедрален храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян, бул. "България" 5 -а.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova